(Avond)klokslag 21.00u: elke dag een gebed bij ingaan avondklok

(Avond)klokslag 21.00u: elke dag een gebed bij ingaan avondklok

23 januari 2021 2

Nu de avondklok een feit is, elke dag de straten leeg zullen zijn vanaf 21.00u, en wij thuis zitten, publiceren we iedere dag op (avond)klokslag 21.00u een avondklokgebed. Op Facebook en Instagram. Om je even een hart onder de riem te steken bij het ingaan van de avond en de nacht. Een oude traditie eigenlijk, maar nu getekend door een avondklok. Hoe ingrijpend is die voor jou?

Als ik eerlijk ben kwam ik toch al niet vaak buiten na 21.00u, zeker niet in de winter. En toch, het idee dat je niet naar buiten mág voelt vreemd. Wat als je moet, of er echt naar verlangt? Maar eerlijk is eerlijk, ik hoor veel mensen zeggen: die avondklok grijpt niet zo in op mijn leven. En bij mij eigenlijk ook niet.

1 bezoeker per dag

Ingrijpender is toch wel dat je nog maar één persoon mag ontvangen, én nog maar de enige bezoeker van iemand anders mag zijn. Als ik om me heen vraag naar de avondklok hoor ik dat vaak als reactie terug: de bezoekbeperking is vele malen heftiger.

Stil

Als dan alles stil wordt bij het ingaan van de avondklok, dan kan dat wel allemaal naar boven komen. Wat duurt het lang, wat grijpt het in. En wat missen we elkaar, het uitgaan, het vieren, het zingen, het spelen, het dansen, zoveel wat het leven de moeite waard maakt.

Moedeloos

En wat kun je moedeloos raken als het donker wordt, buiten of in je hoofd. Bang misschien ook wel, al probeer je je voor te houden dat dat niet nodig is, of toch misschien ook wel? En natuurlijk zetten we door, kom op, kiezen op elkaar, maar de rek kan er wel een beetje uitraken. Als je moe bent van een lange dag, van lange dagen thuisonderwijs en thuis werken, of van lange dagen juist helemaal niets.

Avondgebed

Met het avondklokgebed treden we in de traditie van avondgebeden. Dat zijn niet alleen gebeden om de dag af te sluiten, maar juist ook voor de nacht die komt. De nacht maakt stil en kan gedachten losmaken. Soms kun je zomaar wakker liggen en piekeren, angst of stress voelen. Of je hebt het gewoon even helemaal gehad en zoekt naar ontspanning, ontsnapping uit alles. Een avondgebed is bedoeld om je rust te geven in de avond en de nacht die komt. Om een heel bijzondere reden.

Niet alleen

In het donker van de nacht, in mijn gepieker of in ontembare onrust, vergeet ik het nog wel eens: ik ben niet alleen. Juist dat donker, waarin je niemand anders ziet, en geen lichtpuntjes bovendien, kan je dat gevoel geven. Een avondgebed haalt je even uit jezelf en richt je ergens anders op, op God. En dan weet je het weer: ik ben niet alleen.

Moge het zo zijn.

Heb je nu behoefte aan een korte gebedsviering bij het begin van de avondklok; elke dag is er via Zoom een Avondklok voor de ziel; een ‘Meditatief moment – geïnspireerd vanuit de christelijke spiritualiteit – in de periode dat de avondklok is ingesteld. Elke dag om (avond)klokslag 21u.’

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “(Avond)klokslag 21.00u: elke dag een gebed bij ingaan avondklok
 1. Cees de Graaf

  Een prachtig initiatief. Ik zie er naar uit!

  24 januari 2021
 2. Marij-ke

  Laat de zon u zegenen (bron: kerstwens Zusters Clarissen van Stabroek)
  Terwijl ik de kaars aansteek voel ik de warmte van Gods Hoogtezon.

  Laat de zon u zegenen
  met haar milde stralen,
  zij moge u helen,
  licht zijn op uw wegen,
  uw hart verwarmen
  en bij ontij
  een regenboog spannen
  aan uw horizon.

  24 januari 2021

Reacties zijn gesloten.