Ik schond de avondklok, en had dat liever niet willen doen

Ik schond de avondklok, en had dat liever niet willen doen

4 februari 2021 0

Vlak voor de eerste avondklok fietste ik in het donker naar huis en dacht: ‘Dit is straks illegaal…’ Gisteravond reed ik na negen uur over de snelweg. Ik zag vijf lege rijstroken voor me. Met een ‘eigen verklaring’ op zak kwam ik van de IC in Amsterdam. Wat een rare gewaarwording dat alle mensen die ik nu tegenkwam ook een geldig reden (geacht worden te) hebben.

Stil is de straat overal’. In Amsterdam zelf ook al. Een enkele maaltijdbezorger rijdt er ook na de avondklok, waarbij ik denk: ‘Wie eet er nog zo laat?’ Maar tegelijkertijd denk ik aan de vele mensen die vandaag ook zullen denken: ‘Ik heb geen zin om weer voor mezelf alleen te koken.’

Iedereen een eigen verhaal

Op de snelweg denk ik bij die enkelingen die ik tegenkom: wat zou hun verhaal zijn? Verpleegkundigen en artsen zullen na de avondklok naar huis gaan als hun dienst is afgelopen. Misschien ook die ene verpleegkundige die vanmiddag van de moeheid tegen de muur viel. Wat hebben zij vandaag allemaal meegemaakt?

Broodje bal

Ik haal een vrachtwagen in en denk: ‘Dan is zo’n lege weg wel fijn’. Op de radio komt op dat moment een vrachtwagenchauffeur aan het woord. ‘Nee, het is niet fijn. Er gebeurt niets meer en dat is niet goed voor je concentratie.’ En hij mist het halen van een broodje bal. Even die beweging, even ergens anders zitten dan in z’n cabine, en even andere mensen spreken.

Onnatuurlijke rust

Ik sta bij een laadstation, waarvan ik nog even bang was dat die afgesloten zou zijn. Gekke gedachte. De winkel van het tankstation is dicht. Niemand loopt. Een enkeling rijdt van het terrein af. Ik ervaar het als een gespannen rust, een onnatuurlijke rust.

Het gaat voorbij

Op de radio wordt Mark Rutte gefileerd om de maar voortdurende lockdown en de mogelijk langere avondklok. Het mag niet normaal worden! Nee, natuurlijk niet. Maar dat voel ik hier ook aan alles wat er om me heen gebeurt: het gaat nooit wennen. En dit gaat weer voorbij, hoe dan ook. En dan is de avond weer waarvoor hij bedoeld is: om het leven te vieren. En om te slapen.

Otto over het avondklokgebed van MijnKerk.nl bij Groot Nieuws Radio
close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink