Avontuurlijk vakantievieren in eigen land? Het lukt met deze 5 tips!

Avontuurlijk vakantievieren in eigen land? Het lukt met deze 5 tips!

17 juli 2022 2

De vakantietijd is nu echt aangebroken. Wat zijn jouw plannen? Pak je de auto naar Frankrijk of Italië, of blijf je dicht bij huis? En als je in eigen land blijft: hoe zorg je dan voor het echte vakantiegevoel?

Als je kiest om in Nederland te blijven, ben je zeker niet de enige. Ook ik kies er met mijn gezin voor om in eigen land vakantie te vieren. Een idee waar ik eerlijk gezegd best even aan moest wennen. Want dat heerlijke vakantiegevoel, dat ‘los-van-alles-en-haren-in-de-wind’ gevoel krijg ik van avontuur. Als ik in onbekend gebied ben en er onverwachte dingen kunnen gebeuren, gaan mijn zintuigen wijdopen staan. En daar knap ik enorm van op. 

Mindset

Hoe mooi Nederland ook is, het is wel een netjes en aangeharkt land. Hier vind je geen uitgestrekte woeste natuur, of onbekende steden… Maar wacht eens even… is dat wel zo? Avontuur is namelijk voor een deel ook een mindset. De Britse Alastair Humphreys bedacht ‘microavonturen’; ervaringen die klein en haalbaar zijn, maar wel nieuw en uitdagend. Het gaat er bij zulke avonturen om dat je uit je vertrouwde routine komt. En daar heb je echt geen wildwater rivier, besneeuwde bergtop of diepe fjord voor nodig (al helpt dat wel natuurlijk ;))

Avontuurlijk vakantiegevoel

Ik geef je een paar ideeën (stiekem ook gewoon voor mezelf) om op zoek te gaan naar het avontuurlijke vakantiegevoel, maar dan gewoon dichtbij huis:

 1. Kom los van je normale dagritme – Wie zegt dat je om zes uur ’s avonds moet eten? Waarom niet met een picknickmand vol lekkers naar een park gaan om daar de zon onder te zien gaan? Of waarom niet juist om vijf uur opstaan om het majestueuze ochtendgloren te aanschouwen? 
 2. Reis in je hoofd via boeken – Het is een bekende quote: ‘De wereld is een boek. Wie niet reist, leest slechts een bladzijde.’ Maar reizen is niet iets dat je alleen letterlijk kunt doen. Boeken lezen is de mooiste manier om in je hoofd naar talloze exotische bestemmingen af te reizen. En dat gewoon vanuit je luie stoel.
 3. Wees a-sociaal – Een van genoegens van op vakantie gaan, is dat je even geen enkele sociale verplichting hebt. Dus een nadeel van thuis of dichtbij huis blijven, is dat je dan alsnog doorgaat in je normale sociale ritme. Doe daarom (ook als je thuisblijft) net alsof je in Timboektoe zit en neem die telefoon niet op. En voor wie het lukt – check die sociale media eventjes niet. Gun het jezelf, zodat je na je vakantie er weer fris tegenaan kan.
 4. Toerist in eigen land – Een van de positieve gevolgen van corona is dat we wat beter zijn gaan kijken naar onze eigen omgeving. En wat blijkt dan? Nederland heeft wel degelijk veel mooie onbekende plekjes die het waard zijn om te ontdekken. Dus hup: zet een stip op de landkaart, duik een lokale VVV in en hang de toerist uit. Ga die stadsrondleiding doen, maak een boottocht of huur fietsen in een onbekende stad. 
 5. Ga lekker buiten leven – We weten natuurlijk niet wat deze zomer ons qua weer gaat brengen, maar de kans is groot dat we weer zo’n zonovergoten warme zomer krijgen. Waarom zou je dan niet gewoon een tent in je tuin zetten, of gezellige lampjes ophangen op je balkon, de barbecue aansteken, of een stukje gitaar spelen bij de vuurkorf… Kleine dingen die je zomaar zonder veel moeite kunt doen, maar die je wel direct in een heel andere vibe brengen. 

Hoe dan ook: ik wens je een heel mooie, ontspannen en ook wel tikje avontuurlijke zomervakantie toe! Met welke van bovenstaande tips ga jij aan de slag?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
2 reacties op “Avontuurlijk vakantievieren in eigen land? Het lukt met deze 5 tips!
 1. Ellen.

  Trek je wandelschoenen aan en ga wandelen of fietsen. Dat kan ook dichtbij huis. Of huur een kano. Je komt los van alles. Als je wat verder wil gaan:Loop een pelgrimstocht in eigen land.

  8 juli 2020
  • Annemarie van den Berg - Nap

   Wat leuk Ellen, en je hebt helemaal gelijk: wandelen, fietsen of een kano huren zijn ook topideeen om het buitenleven te ervaren! Ik ben zelf ook een enthousiaste wandelaar 🙂

   8 juli 2020

Reacties zijn gesloten.