Babybijbel spreekt ontroerend de taal van baby’s

Babybijbel spreekt ontroerend de taal van baby’s

18 mei 2018 0

Hoe begin je met het vertellen van bijbelverhalen als je kind net geboren is? Is dat iets voor later, omdat het nu nog te moeilijk is? Nee, je kunt heel klein beginnen. Met de Babybijbel. Deze week is de Babybijbel in herdruk weer verkrijgbaar.

Zo vlak voor het Pinksterweekend lees ik in de Babybijbel wat het betekent om in de taal van baby’s verhalen uit de Bijbel te vertellen. De verhalen uit de 45 pagina tellende bijbel met hardkartonnen bladen spreken de zintuigen van baby’s aan. ‘Zie je de zon? Lekker warm. Pfff. Voel je de wind? De wind blaast. Pfff, tegen je wangetjes.’ En terwijl ik mee blaas, zie ik dat er iets van het Bijbelverhaal over de schepping voor mijn dochter gaat leven.

Ontroerend in zijn eenvoud

Ik vind het knap hoe de Bijbelverhalen over de schepping, Abraham, Jezus’ geboorte, een psalm en andere verhalen zo eenvoudig verteld worden. Nergens worden de verhalen simpel. Ze zijn goed doordacht en in al hun eenvoud opgeschreven. Niets meer, niets minder. Dit is het voor je baby. Verdere verdieping komt later wel. Zelfs grote theologische vragen worden even eenvoudig als doeltreffend beantwoord: ‘Zie je de mama? Dat is Maria. Zie je de papa? Jozef mag voor baby Jezus zorgen.’ Dan denk ik: ‘Wauw, je hoeft er niet meer van te maken om het te omzeilen hoe de verhouding tussen God de Vader en papa Jozef is. Dit is het gewoon: Jozef mag voor baby Jezus zorgen.’ Door dit soort vondsten ontroert de Babybijbel me. Ook bij het slot van het verhaal van Abraham die op reis gaat: ‘God is er altijd. Waar je ook bent.’

Blij met de liedjes

Waar ik heel blij van wordt, zijn de liedjes die volgen op elk Bijbelverhaal. Liedjes op bekende melodieën van oud-Hollandse volksliedjes (en als je die niet meer kent, kent Youtube ze wel en herinner je ze weer). Anders dan ik vaak bij Kerk op schoot-achtige programma’s tegenkom voor de allerkleinsten, rijmen deze liedjes wel goed en passen ze goed op het metrum. Ze hebben het echt in zich om volwaardige liedjes te worden bij deze Bijbelverhalen. De topper is wat mij betreft weer de meest eenvoudige: een variant op ‘Slaap kindje, slaap’. Ik ben blij met dit moderne alternatief voor ‘Ik ga slapen, ik ben moe’. Het is een mooi gebed dat in het slaapritueel met je baby goed zal passen.

Lieve bijbel met illustraties

De illustraties geven rust, en voor elke baby veel te zien. De basis is zwart-wit, zodat kinderen ze al goed kunnen onderscheiden. De andere kleuren zijn zacht. Illustraties, liedjes en verhalen maken van deze Babybijbel een lieve bijbel. Voor de allerkleinsten. En voor wie eruit voorleest en voorzingt.  ‘God maakte de dieren. God maakte jou. Dank u wel, lieve God.’

“In deze Babybijbel vind je de mooiste verhalen voor je baby. De verhalen worden zo verteld dat ook je kindje ze kan ervaren. Samen voel je de zon op je wangen, hobbel je mee met Abraham op de kameel en maak je muziek voor de Heer. Zo komen de verhalen uit de Bijbel tot leven in woorden en beelden die passen bij baby’s. Bij elk verhaal vind je een kinderliedje op een bekende melodie, lieve en grappige bijbelliedjes die je graag voor je kind zult zingen.” – toelichting bij de Babybijbel

Babybijbel, 9789089121400, 45 pagina’s €16,95

Zigzagboekje van de Babybijbel
9789089121295, 14 x 14 x 1 cm (voorkant), 12 pagina’s € 8,95

De illustraties uit de trendy Babybijbel kun je met dit mooie, kartonnen zigzagboekje uitvouwen tot één langgerekte afbeelding. Zo kun je in één oogopslag het bijbelverhaal neerzetten: in de box, op de grond of op tafel. De zwart-wit-illustraties zijn speciaal gemaakt voor jonge baby’s, omdat ze deze al goed kunnen onderscheiden.

Marieke ten Berge bedacht de trendy uitstraling voor de Babybijbel en maakte de illustraties. De teksten zijn geschreven door Corien Oranje.

Leeftijd: vanaf 4 maanden

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink