Bang om vast te roesten: wees als een rivier

Bang om vast te roesten: wees als een rivier

16 januari 2021 0

Ken jij iemand met de ambitie om vast te roesten? Natuurlijk niet, zul je zeggen. Want vastroesten roept negatieve associaties bij ons op, zoals het stagneren van groei, het berijden van stokpaardjes en het niet langer openstaan voor andere visies. Ben jij bang om vast te roesten? Dan heb ik goed nieuws voor je!

Een nieuw jaar kan een moment zijn om je leven kritisch onder de loep te nemen. Stroomt het nog? Dat kan op werkgebied zijn, door je af te vragen of je werk nog bij je past of dat het tijd is voor iets nieuws. Of je stelt jezelf vragen op persoonlijk vlak: hoe staat het er voor met mijn vriendschappen? Hoe besteed ik mijn tijd? 

Wat je kúnt doen

Je kunt natuurlijk te rade gaan bij allerlei zelfhulpboeken die je motiveren om in beweging te komen of oproepen om je leven over een hele andere boeg te gooien. En ja, soms kan een flinke plons koud water in je gezicht heel goed zijn. Een verandering van koers kan de boel even flink opschudden en de focus voor je leven weer op scherp zetten.  

… maar het hoeft niet!

Maar – en daarin ben ik vast niet de enige – van die lijstjes met “5-stappenplannen om je leven voluit te gaan” kun je ook behoorlijk opgejut raken, of verander-moe. Want het is nooit genoeg. Daarom was ik zo blij verrast met een uitspraak die ik hoorde van de therapeut (en rijzende ster) Hillary McBride. Ik luisterde de podcast What now? over geestelijke groei en transformatie en daarin zei ze zoiets als: “We are wired to change”. Verandering zit in ons systeem. Kijk maar naar je lichaam en de cellen die zich voortdurend vernieuwen.

Locomotief of rivier

Zolang je leeft, verander je dus per definitie. Of je er nu hard je best voor doet of niet. Daarover mijmerend dacht ik: veel hangt af van hoe jij naar het leven kijkt. Soms zie ik het leven als een logge, zware locomotief die ik met veel moeite in beweging moet zien te krijgen. Maar ik kan het leven ook zien als rivier die uit zichzelf al stroomt. Als ik uitga van het eerste, dan is het inderdaad heel hard werken om te voorkomen dat ik vastroest. Bij het tweede plaatje draait het veel meer om overgave. We moeten ook een beetje vertrouwen hebben in de stroom en daarin meebewegen. 

Ben jij bang om vast te roesten? Misschien heb je dan wel wat aan de gedachte van Hillary: verandering zit in je systeem. Het enige dat het van je vraagt, is daarin mee te bewegen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap