Beelden in Nederland: Echte vrienden

Beelden in Nederland: Echte vrienden

13 april 2021 0

Overal in Nederland staan beelden in de buitenlucht. Vaak ga je er gedachteloos aan voorbij. In deze kunstrubriek staat Janneke stil bij kunstwerken die ze onderweg tegenkomt en haar fascineren. Kijk je mee door haar kunstbril? Deze week kijken we naar Huppelende kinderen in Zoetermeer.

Een paar keer per maand zie ik dit beeld, als ik mijn dochter ophaal van haar musicalles. Terwijl ik op haar wacht, kijk ik er altijd even naar en voel me er direct vrolijk door. Ik zie twee kinderen, waarvan de een de ander op sleeptouw neemt. Hij heeft zijn arm om de schouder van de ander gelegd. Ze lopen gehaast op iets af. Het is alsof ik ze hoor praten: ´Kom, kom mee´, zegt de een met het opgeheven hoofd, ´ik wil je iets laten zien! Daar, mijn geheime plek, tussen de bosjes.´ Het andere kind zegt niet veel, maar straalt van oor tot oor. Hier loopt hij met de jongen die zijn vriend is geworden. Hij is er trots op, op deze jongen en dat hij daarbij mag horen.

Het kunstwerk

Intuïtief vriendschap geven

Ja, ik zie het goed, het zijn kinderen, die de kunstenaar heeft uitgebeeld, geen pubers of volwassenen. Die doen dat zo niet meer. Vanaf een jaar of twaalf komt er een soort schaamte over onze enthousiaste impulsen. Het maken van vrienden is een omzichtige rondedans. Toenadering zoeken, maar niet te veel laten zien. Zeker in het begin, de rem er op. Hoe ouder wij worden, hoe meer wij kwijtraken van gewoon doen, wat er in je opkomt en intuïtief vriendschap geven.

Huppelen

Het kunstwerk heeft de naam ‘Huppelende kinderen’. Kom daar maar eens om bij volwassenen. Doe jij het nog wel eens, huppelen? Als kind was ik er dol op. Ik herinner me dat ik er vanzelf door ging lachen en me blij voelde.  Heel af en toe, als niemand kijkt, komt er nog wel eens een huppeltje uit, maar eigenlijk zijn die momenten veel te schaars.

Herinneringen

Het beeld roept herinneringen op aan mijn kindertijd. Aan buiten spelen zonder besef van tijd en vooral zonder gestoord te worden door bezorgde blikken van volwassenen. Aan vriendschappen voor altijd en vriendschappen voor een dag. Eén vriendschap is gebleven. Een vriendschap zonder keurig op afspraak elkaar ontmoeten en waarbij we elkaar nog steeds enthousiast op sleeptouw kunnen nemen en roepen: Kom, kijk! 

Over het kunstwerk

Titel: Huppelende kinderen
Kunstenaar: Minke Kleima-Roorda (1931)
Waar staat het? Dr. J.W. Paltelaan, Centrum-Dorp, Zoetermeer
Materiaal: Brons, Gemetseld
Jaar van plaatsing: 1963

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Nijboer
Janneke Nijboer