Beelden in Nederland: Mondriaan in de polder

Beelden in Nederland: Mondriaan in de polder

26 april 2021 0

Overal in Nederland staan beelden in de buitenlucht. Vaak ga je er gedachteloos aan voorbij. In deze kunstrubriek staat Janneke stil bij kunstwerken die ze onderweg tegenkomt en haar fascineren. Kijk je mee door haar kunstbril? Deze week kijken we naar een beeld dat veel wegheeft van Mondriaan in de polder.

Al van kinds af aan gaat de kunstenaar Piet Mondriaan met mij mee. Ooit lang geleden, was de vader van Mondriaan het hoofd van de school met de bijbel, waar ik bijna een eeuw later zelf leerling was. Het schoolgebouw was zo´n ouderwetse, met hoge ramen en een donkere centrale hal. Midden in de hal hing een intimiderend schilderij uit de jonge jaren van Piet Mondriaan. Hij was 22 jaar toen hij het maakte en kreeg waarschijnlijk van zijn vader de opdracht dit stilleven te maken. Het werk zit vol met symbolen van geloof, hoop en liefde, de wapenrusting Gods en nog veel meer. Er staat te lezen: Uw woord is de waarheid. 

Mijn eerste kennismaking met zijn werk is dus niet, die van de abstracte werken. Pas later toen ik door mijn Amsterdamse tante naar het Stedelijk Museum werd gestuurd, zag ik voor het eerst deze strenge rechtlijnige schilderijen. Ik vond en vind dat werk geweldig! Het is mooi om te zien hoe hij een ontwikkeling doormaakt van het hele concrete, naar het abstracte.

Wat zie jij?

En nu jaren later en veel verhuizingen verder, ontdek ik een soort Mondriaan in het polderdorpje waar ik woon.  De allereerste keer dat ik door mijn nieuwe dorp reed, was ik direct gefascineerd door dit kunstwerk. Ik merkte dat het me een soort thuisgevoel gaf, de herkenning van iets van de kunstenaar uit mijn jeugd. De zwarte lijnen en de twee kleurvlakken in geel en rood, doen me direct aan het werk van Mondriaan denken en roepen vooral mooie herinneringen op, zowel aan mijn jeugd, als aan mijn inmiddels overleden tante.

Waar Mondriaan in het platte vlak werkte, heeft de kunstenaar Harm de Grijs (1958 – ) een drie-dimensionaal werk gemaakt in staal. Hoewel het werk strak is, is het tegelijkertijd heel dynamisch. Als je er om heen loopt ontdek je allerlei varianten van het werk. Steeds zie je iets anders. Het werk is afhankelijk van de kijker. De kijker bepaalt wat je van het werk ziet. Wat je bij dit werk ook merkt is dat het landschap meedoet. De zwarte lijnen werken als kaders, waarin het beeld steeds verandert als je er omheen loopt. 

Het werk prikkelt mijn nieuwsgierigheid

Na een zoektocht ontdekte ik dat de titel van werk is: De Twee Gezichten. Wellicht zijn de haaks op elkaar staande zwarte kaders, ieder een gezicht, met ieder een eigen kenmerk. De gezichten raken elkaar en gaan in elkaar op. Ze zijn verbonden en maken samen het totaalbeeld. Opeens zie ik twee mensen die nieuwsgierig zijn naar elkaar en nog lang niet zijn uitgepraat. Misschien is het wel het begin van een nieuwe liefde.

Over het kunstwerk

Titel: De Twee Gezichten
Kunstenaar: Harm de Grijs
Materiaal: Staal, RVS

MijnKerk_janneke-Kunstbril
close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Nijboer
Janneke Nijboer