Beelden in Nederland: Overgeven aan lust

Beelden in Nederland: Overgeven aan lust

11 mei 2021 0

Overal in Nederland staan beelden in de buitenlucht. Vaak ga je er gedachteloos aan voorbij. In deze kunstrubriek staat Janneke stil bij kunstwerken die ze onderweg tegenkomt en haar fascineren. Kijk je mee door haar kunstbril? Deze week kijken we naar een Vrouwentorso in Alpen aan den Rijn.

Haastig loop ik naar het kantorencomplex waar ik therapie onderga. Na een jaar intensief bezig te zijn geweest met een trauma kan ik nu mijn blik vooruit richten. De gesprekken helpen mij inzicht te krijgen bij wat mijn waarden zijn en hoe ik rust kan krijgen over dingen van het leven die lastig zijn, maar waar ik niets aan kan veranderen. Ik ben blij met de gesprekken met mijn onverstoorbaar vrolijke therapeut.

Aandacht nemen

Ik moet een weg oversteken, maar wordt opeens getrokken door het beeld dat je hier kunt zien. Een moment aarzel ik, voor ik besluit tijd te nemen om er naar te kijken. Daar gaat het toch ook om in mijn therapie, denk ik, dat ik tijd en aandacht neem voor de dingen die ik van waarde vind.

Overgeven aan lust

De ronde vormen zijn het eerste wat me opvalt. Een vrouw, denk ik. Een vrouw in de openbare ruimte, die ondanks alles, zich lijkt over te geven aan een sterk gevoel van lust in haar. Haar rug kromt, en haar éne been zet ze met wellust neer. Haar gezicht is naar mij toegekeerd, maar ik krijg geen contact.

Ik nader haar en loop een stukje opzij om het beeld van een andere kant te bekijken en ik schrik. Het andere been, dat in een hoek uitgedraaid ligt is op een merkwaardige manier afgebroken. Haar onderbeen ontbreekt. Terwijl zij opgaat in haar fantasie, wordt ik stil gezet.

Hier is iemand die zonder enige schroom zichzelf aan de wereld toont. Het ontbreekt haar aan niets. Ze is volkomen zichzelf in dit intieme ogenblik. Later lees ik over dit beeld: “Het lichaam en de ledematen zijn teruggebracht tot ronde, sculpturale vormen en volumes, waardoor een sterk beeldend spel ontstaat.” Ja, denk ik, dat is zo, daarom trekt het aan. Maar juist waar de kunstenaar de vorm niet afmaakt en plots rafelig haar been afbreekt, dat maakt het meer dan een weldaad voor het oog. 

Lastige vragen

Dit beeld, deze vrouw stelt me lastige vragen. Hoe zit dat met mijzelf? Hoe laat ik mij zien? Verberg ik wat me kwetsbaar maakt? Of kan ik zonder aarzeling de wereld in stappen met mijn zwakke plekken, de ervaringen van afbraak, die ik meedraag? Is hoe ik eruit zie, en wie ik ben genoeg om zonder enige versiering en bedekking op het leven af te stappen? Ik vervolg mijn weg naar de therapie en ik realiseer me, dat ik zojuist in gesprek met het vrouwentorso al begonnen ben aan het gesprek.

Over het kunstwerk

Titel: Vrouwentorso
Kunstenaar: Fred Carasso (Carignano, 1899 – Amsterdam, 1969)
Waar staat het? Hoflaan, Alphen aan den Rijn
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 1981

MijnKerk_janneke-Kunstbril

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Nijboer
Janneke Nijboer