Ben ik goed genoeg?

Ben ik goed genoeg?

18 mei 2020 3

Welk gevoel krijg jij bij: goed genoeg?  Ik dacht als kind dat woorden voor iedereen hetzelfde betekenen. Zo is een stoel een stoel. Maar er zijn heel veel dingen die voor iedereen een andere klank hebben. Bij goed genoeg had ik vroeger altijd een gevoel van middelmatigheid. Goed genoeg is niet echt je best doen, maar het voordeel van de twijfel krijgen. Of het met de hakken over de sloot halen. Een 5,5 krijgen voor een toets, of eigenlijk alles tussen een 5,5 en een 7,0 noemde ik goed genoeg. En dat was dus voldoende, maar niet goed. En daarmee gevoelsmatig toch onvoldoende.  Gek hè? Terwijl “goed genoeg” zowel goed als genoeg in zich heeft.

Goed-genoeg-moeder

Toen ik moeder werd, kreeg goed genoeg een andere klank. Andere moeders hadden het over de goed-genoeg-moeder. Moeders op Facebook, van platforms als Relax Mama, Power to the mama’s en Kristina Kuzmic gaven me een revolutionair andere kijk op goed genoeg. Ineens was het niet meer matig, of nauwelijks voldoende. Maar goed genoeg bleek precies dat te zijn wat de woorden zeggen: Goed. Genoeg. Je doet het goed mama. Je bent genoeg. Goed genoeg bleek precies dat te zijn wat de ander nodig heeft, wat jijzelf nodig hebt. Goed is top. En genoeg betekent dat je het niet beter hoeft te doen. Wat een last viel daarmee van mijn schouders!

Als je aan het einde van de dag niks aan het huishouden hebt gedaan, maar wel heerlijk gespeeld hebt met je kids: goed genoeg. Als je op je werk die belangrijke afspraak hebt afgerond, maar ’s avonds geen energie meer hebt om te koken: goed genoeg. Als je uitgevallen bent tegen de kids, omdat ze zo’n herrie maakten en je ze later bij je neemt voor wat qualitytime: goed genoeg. Als je een keer een hele dag op de bank blijft hangen om je op te laden: goed genoeg.

Liefdevol en genadig

Ik ben soms zo hard voor mezelf, zo kritisch. En als ik bedenk hoe ik op een ander met dezelfde sores zou reageren, is dat vaak zoveel liefdevoller dan ik tegen mezelf praat. Ik wil mijn nieuwe goed genoeg omarmen. Ik wil bemoedigend zijn voor mezelf. Ik wil omarmen hoe God naar me kijkt: liefdevol en genadig. Zó wil ik naar anderen kijken en naar mezelf: Je bent goed genoeg!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
3 reacties op “Ben ik goed genoeg?
 1. Marleen

  Wat een waardevolle ontdekking Geesje, Goed Genoeg zijn. Kan een lastige zoektocht zijn om jezelf die mooie erkenning te geven. Prachtig

  18 mei 2020
 2. Melissa

  Wauw prachtig, bij mij is het al heel wat jaren niet goed genoeg
  En dat maakt het moeilijk ik bidt er wel voor dat ik Gods hart voor mij echt mag toelaten ook en mezelf kan accepteren

  19 mei 2020
  • Geesje Jaakke-den Toonder

   Dapper dat je dat durft te delen Melissa. Elk stapje mag je daarin omarmen he! Ik heb dat gevoel zeker niet elke dag. Vandaag herinnerde iemand me nog eraan dat ik die blog eens moest lezen over goed genoeg zijn ;). Alleen al dat je het verlangen hebt om het goede te doen, dat maakt je al goed genoeg!

   19 mei 2020

Reacties zijn gesloten.