Ben jij de volgende authentieke Kim Kardashian?

Ben jij de volgende authentieke Kim Kardashian?

13 november 2021 0

Als je wat Googlet op het woord ‘authentiek’, dan kom je al snel op antwoorden als betrouwbaar en geloofwaardig. Maar kan je in tijden van nepnieuws, hologrammen en filterbubbles nog wel authentiek zijn?

Iedereen wil authentiek zijn

Je kan er niet om heen. Overal waar je kijkt – op social media accounts, op Netflix of in bedrijfsreclames – heel veel mensen hebben het over authentiek zijn. Of jezelf zijn. Ik heb daar soms wat vragen bij. Het lijkt er soms op dat we niet meer onszelf kunnen zijn en vooral online ons mooier voordoen dan we zijn. En ook op elkaar willen gaan lijken.

Neem nou de Kim Kardashian fillers. Voor 950 euro kun je die kopen in het dorpje Maasdam, ergens in de polders van Zuid-Holland. Dan lijk je snel op de Amerikaanse superster. Dat is wat jonge meiden willen, zegt de eigenaar van de filler-shop in de krant. Je jukbeenderen, je volle lippen, je huid.  You name it: je betaalbare eigen Instagramgezicht binnen een uur.

Brrr.. Authentieke Kim Kardashian fillers

Maar daar is niets authentieks meer aan. En ook niets geloofwaardigs. Geloofwaardig is voor mij dat je echt jezelf bent. Het leven is kwetsbaar, zit soms vol butsen: van puistjes in je gezicht, tot ernstige handicaps: fysieke of mentale beperkingen. We kunnen dat vermijden, maar het najagen is een droombeeld. De kwetsbaarheden maken wie je bent. Onvolkomenheden horen bij het leven.

Maakbaar succes is niet alles

Als ik dit typ zit ik in een revalidatiecentrum. Om mij heen zie ik mooie mensen. Jong, oud, rijk, arm. Mensen met amputaties. Of waar een plekje op zit, soms onzichtbaar verstopt in de hersenen. Dat laat zien: Maakbaar succes is niet alles. En authentiek is iets anders. Als je de bijbel openslaat, lees je verhalen over authenticiteit en dat het leven niet maakbaar is. Je bent jezelf dankzij de ander. En je hebt de ander nodig om een goed mens te worden. De ander, die jou neemt zoals je bent, die je fouten en tekortkomingen ziet en accepteert. Letterlijk voor lief neemt. Dat is pas authentiek.

(Foto: Toglenn – Eigen werk, CC BY-SA 3.0)

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl