Een betere wereld, kome wat komt

Een betere wereld, kome wat komt

21 september 2021 0

Deze maand staat MijnKerk in het teken van ‘Een betere wereld’, naar aanleiding van het jaarthema van de Protestantse Kerk Nederland: ‘Van U is de toekomst’. ‘Een betere wereld’ en ‘Van U is de toekomst’: ik moét die zinnen afmaken. Want achter ‘een betere wereld’ komt als vanzelf ‘begint bij jezelf’. En achter ‘Van U is de toekomst’ kan ik me niet bedwingen te typen ‘kome wat komt’. Maar is dat ook zo, ‘kome wat komt’? Kan ik dat, durf ik dat te geloven en moet ik ‘begin bij jezelf’ dan loslaten? Een betere wereld, kome wat komt?

Heb jij ook het gevoel dat het vijf voor twaalf is in de wereld?  Dat er nu écht wat moet gebeuren? Ik in ieder geval wel. Ik heb me geloof ik nog nooit eerder zo onzeker gevoeld over de toekomst. Er zijn grote klimaatproblemen er is nog altijd ongelijkheid, armoede en er zijn grootschalige conflicten. Zonder alle grote wereldproblemen op mijn rug te nemen, denk ik toch dat een betere wereld bij jezelf begint. Maar wat kan ik zelf doen? Minder of geen vlees eten, een blog schrijven over kleur bekennen, groene stroom gebruiken, plastic consumptie beperken, geld overmaken aan een goed doel en dan denken ‘kome wat komt’? ‘Kome wat komt’ het klinkt mij als ‘het valt allemaal wel mee met de wereld’. Is het niet veel te makkelijk om te denken dat het allemaal wel goed komt, dat God het wel weer heel maakt?

Heeft het allemaal wel zin

Soms zit ik in een spagaat tussen vertrouwen dat het goed komt en zelf aan de slag gaan voor een betere wereld. Het voelt alsof het één het ander uitsluit. Ik wil wat doen, ik doe mijn best, maar bij sommige aanpassingen duurt het zo lang voordat het resultaat zichtbaar is. Heeft het dan wel zin? Het is me ook te gemakkelijk om te denken dat het allemaal wel goed komt. Aan de andere kant heb ik niet de mogelijkheden om alle wereldproblemen op te lossen. Het gevoel van niet voldoende te kunnen bijdragen geeft me onrust.

We kregen een opdracht

Maar toch: we hebben de opdracht gekregen om goed voor de aarde te zorgen. Door zelf te veranderen draag ik bij aan de verandering, al is het maar een beetje. Mijn gedrag inspireert misschien anderen. Om ontspannen te kunnen veranderen kan er niet alleen ‘een betere wereld begint bij jezelf’ bestaan. Je kunt alleen ontspannen aan de slag gaan als je ook los kunt laten. De gedachte loslaten dat je niet alles kunt oplossen, dat je niet alle problemen zelf hoeft op te lossen.  Want ‘Een betere wereld, kome wat komt’.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV