7 tips om bewust en mindful te leven

7 tips om bewust en mindful te leven

26 juni 2021 0

Bewust en mindful leven levert je veel op. Het maakt het alledaagse bijzonder. In plaats van dat de tijd door je vingers glipt, ben je er echt bij met je aandacht. Maar hoe dat je dat eigenlijk? Hier vind je 7 tips voor een bewust en mindful leven.

Ik weet nog dat ik me vroeger op de zondagen stierlijk verveelde. Want ik mocht niet veel, het was immers een rustdag. De tijd dat we allemaal naar dat goede Bijbelse advies luisterden, ligt inmiddels ver achter ons. Of het nu maandag, zondag of vrijdag is, alle dagen lijken op elkaar en alles hobbelt maar door. 

Nu hoef je echt niet terug naar dat strakke zondagsregime. En je stierlijk vervelen hoeft al helemaal niet. Maar bewust leven begint wel met stilstaan. Dus die zondagsrust was nog helemaal niet zo’n gek idee. Wat helpt je om stil te staan? Nou, bijvoorbeeld dit:

1. Leef mee met de seizoenen

In Nederland hebben we vier prachtige jaargetijden die op heel natuurlijke wijze het jaar structuren. Maar hoe vaak ben je je bewust dat het lente is? Of dat de zomer begint? Door veel tijd buiten door te brengen, zul je zien dat je steeds meer oog krijgt voor kleine veranderingen die horen bij elk seizoen. Dus ga vooral lekker wandelen, fietsen, of werken in de tuin. Zo maak de seizoenen bewust mee. 

2. Oefen je zintuigen

Misschien ken je het wel? Je zit aan tafel met je gezin en na een kwartier vliegt iedereen alweer alle kanten op naar sport of muziek. We schuiven het eten hup hup hup gedachteloos naar binnen. Wat nu als je eens goed gaat proeven: wat is de smaak, en de structuur van wat ik in mijn mond stop? Hoe ruikt het? Welke kleuren liggen er op mijn bord? Dat is niet alleen gezonder voor je darmen, maar maakt je veel meer bewust van het moment: samen een maaltijd delen.

3. Doorbreek je routine

Routine is heel handig voor veel terugkerende activiteiten of klusjes. Maar we gaan niet voor niks af en toe op vakantie,  juist om die routine te doorbreken. Daar is overigens niet perse een vakantie voor nodig. Want met kleine veranderingen kun je ook je patroon doorbreken. Ga eens naar een andere winkel of markt voor je boodschappen. Of sta eens een keer heel vroeg op en maak nog voor je aan het werk gaat een stiltewandeling

4. Plan leegte in

Tijd voor rust en bezinning zien we nogal eens als een vorm van luxe. Pas als je tijd over hebt, kom je toe aan bewust leven. Maar ja, die tijd is natuurlijk nooit ‘over.’  Dus plan leegte in en zet een groot kruis in je agenda. En… doe dat regelmatig.

5. Maak tijd voor gebed

Bidden kan op veel manieren, en is meer dan een standaard riedeltje opzeggen. Bidden is ook contemplatie, naar binnen keren. Op zoek gaan naar je drijfveren, of je zielenroerselen opdiepen. Bewust leven kan niet zonder af en toe de diepte in te gaan, en gebed kan daar heel goed bij helpen. 

6. Breng tijd door met vrienden

Het is een bekend en vaak aangehaald onderzoek. Mensen die op hun sterfbed terugblikken op hun leven, hebben vaak spijt van hoe ze hun tijd hebben besteed. Want teveel tijd aan werk, en te weinig tijd aan de mensen die echt belangrijk voor ze waren, zoals gezin en vrienden. Vriendschap geeft je leven niet alleen diepgang, maar echte vrienden scherpen je ook met hun ideeen, zodat jij weer bewuster in het leven komt te staan. 

7. Leef af en toe zonder wifi en apparaten

De grootste tijds- en aandachtslurpers van nu zijn natuurlijk al die schermpjes die we altijd en overal met ons meeslepen. Ik niet uitgezonderd. Maar wat die apparaten doen, is ons letterlijk uit het hier en nu halen (door een filmpje, of een tijdlijn van sociale media). Terwijl bewust leven precies het omgekeerde is. Dus help jezelf, en laat die apparaten af en toe in een laatje liggen.

Welke tip helpt jou om bewust en mindful te leven?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap