Bidden bij rampen: wanneer wel, wanneer niet?

29 maart 2019 1

Vorige week hield de aanslag in Utrecht me erg bezig en schreef ik een gebed. Voor het weekend daarvoor deed ik dat ook al vanwege de aanslag in Christchurch. Naast de meebiddende reacties waren er ook reacties die ons wezen op andere aanslagen, op christenen in Nigeria en op de Filippijnen bijvoorbeeld. “Waarom bidden jullie daar niet voor?” Goede vraag. Hier is mijn antwoord.

Ik heb er niet voor gekozen om ergens niet voor te bidden. Ik zou niet weten wat daarvoor een goede reden zou zijn. Toch lijkt dat wel zo te voelen voor de mensen die zo reageerden. ‘Hier bid je wel voor, en daarvoor niet’. Nee, ik heb hiervoor gebeden en daarmee niet voor anderen niet gebeden. Een gebed is nooit compleet. Daarvoor is er ook teveel om voor te bidden. Elk gebed is een keuze. Maar niet een keuze tegen.

Persoonlijk

Die keuze is niet objectief. Natuurlijk niet. Er is geen ranking in wat belangrijker is om voor te bidden. Met net zoveel recht kun je voor andere gebeurtenissen bidden. Maar dit was mijn keuze. En de reden daarvoor is simpel: ik zag dat veel mensen geraakt werden door de aanslagen in Christchurch en in Utrecht. En ik was zelf ook geraakt. Het was dus een persoonlijk keuze en een persoonlijk gebed.

Elk gebed evenveel waard

Er is reden genoeg ook voor die andere aanslagen en hun doden en gewonden te bidden. En er zijn nog veel meer gebeurtenissen en mensen waar je voor zou kunnen bidden. Doe dat maar, wees van harte welkom om dat dan te doen. Elk gebed is evenveel waard. 

Laat het niet van mij of ons afhangen of er gebeden wordt voor wat jou raakt. Steek een kaarsje aan. Zo schijnt er ook licht bij het donker dat je raakt.

Waar zou jij voor willen bidden?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Bidden bij rampen: wanneer wel, wanneer niet?
  1. Jaap

    Ik bid voor alle mensen die ik ken én alle mensen die ik niet ken. Dan weet ik zeker dat ik niemand vergeet, oversla of uitsluit. God weet zelf wie er wát nodig heeft en ik weet dat niet van iedereen. En ook wie er in welke omstandigheid verkeerd. Dát geloof ik en daarom denk ik dat zo’n korte simpele bede volstaat.

    29 maart 2019

Reacties zijn gesloten.