Bidden: hoe moet dat?

Bidden: hoe moet dat?

6 juli 2021 1


Bidden: je doet je ogen dicht met het idee te gaan ‘praten’ met God. Dan schrik je wakker. Dat is vreemd. Hoe kun je bidden zonder in slaap te vallen? Soms is het zo moeilijk om te bidden. Zijn er ook andere manieren om te bidden (en wakker te blijven)? In deze blog lees je hoe wij bidden en praten met God. En dat is lang niet altijd makkelijk.

“Bewust de tijd voor nemen”

Annette: “Bidden vind ik moeilijk. Het moment, de plaats, de houding en ook om het vol te houden. Maar als ik niet bid word ik kribbig, verhard ik en voel ik onrust. Als ik er dan bewust tijd voor neem, geeft me dat broodnodige zachtheid. Voor mezelf en voor mijn omgeving.”

“Bidden kan helend zijn, maar geeft geen antwoorden”

Wilco: “Bidden is voor mij innerlijk verstillen. Of het nu gaat om dankbaarheid of grote zorgen; door te bidden probeer ik het mooie, het lelijke en het moeilijke in de nabijheid van God te brengen, om het zich te laten verhouden tot God’s volheid. In hectiek valt dat vaak niet mee en wanneer het gaat om zorgen; stilte kan helend zijn, maar geeft heel vaak geen antwoorden.”

“Soms zeg ik alleen maar ‘God’

Geesje: “We hebben vaste momenten thuis om te bidden, als we gaan eten en als we de kinderen naar bed brengen. Dat helpt mij om er tijd voor te nemen. Voor mezelf vind ik het soms wel zoeken om tijd te nemen voor gebed. Ik ben zo snel druk met van alles. Ik doe wel vaak schietgebedjes, als er iets voorbij komt. Soms zeg ik alleen maar ‘God!’ en dan vertrouw ik erop dat Hij met met meekijkt. Soms neem ik de tijd om een lied te zingen, dat voelt dan ook als een gebed, als de tekst precies bij mijn situatie aansluit.”

Lees ook: Dit is de betekenis van bidden in het christendom.

“Ik neem een vast moment op de dag”

Niels: “Ik neem een vast moment op de dag, waarbij niemand mij stoort. Net als met alle goede gewoontes, zoals sporten en gezond eten: ik moet het gewoon doen. Ik laat het niet afhangen van ‘er zin in hebben.’ Ik doe het dagelijks en ervaar wat er gebeurt.”

“Bidden is niet altijd makkelijk”

Rebecca: “Ik vind bidden in mijn eentje niet altijd makkelijk. Althans het lukt me niet er elke dag voor te gaan zitten of aan te denken. Er zijn trouwens ook periodes waar het vanzelf gaat, gek genoeg. Daarom helpt het me dat we elke dag aan tafel een kaarsje aansteken en nadenken voor wie of wat we willen bidden. En dat ik voor het slapen gaan met mijn jongens zing. Om me bewust over te geven aan God heb ik rust en ruimte nodig. Vaak lees ik een spiritueel boek of de bijbel om in een ontvankelijke modus te komen en ga dan zitten met mijn handen open en ben stil en wacht.”

“Bidden zit in de kleine dagelijkse dingen”

Sandra: “Door de dag heen zijn er momenten waarop mijn gedachten naar God gaan. De ene keer wat langer, vaak is het kort. Even dat lijntje voelen. Dat is voor mij ook bidden. Het schaterlachen van een kind, het dansen van een hommel, de zon op je huid. En muziek. In muziek ligt mijn gevoel, mijn woordeloze gebed. En ik vertrouw erop dat God dat hoort. Dat je niet aan een standaard moet voldoen van hoe bidden zou moeten.”

Heb jij wel eens gebeden of geprobeerd te praten met God? Hoe was dat voor jou? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Redactie MijnKerk
Redactie MijnKerk
Een reactie op “Bidden: hoe moet dat?
  1. Alice

    Ik zou zo graag iets willen lezen met de titel “Bidden: moet dat?”, want deze titel, “Bidden: hoe moet dat?” gaat al ergens vanuit. Het mág, heb ik ontdekt en het kan goed en fijn zijn.

    6 juli 2021

Reacties zijn gesloten.