Bidden in de stilte van je hart

Bidden in de stilte van je hart

15 maart 2021 0

Bij bidden denken veel mensen aan het uitspreken van woorden. Je spreekt bijvoorbeeld een wens, hoop of verlangen uit. Bidden in stilte is anders. Dit is waarom. 

Bidden hoeft niet met woorden. Waar mensen voor willen bidden is niet altijd in woorden uit te drukken. Is het leven vaak niet meer dan wat je onder woorden kan brengen? Gelukkig hoeft dat ook niet. Geloven is vertrouwen dat God je door en door kent.  Misschien wel beter dan dat jij jezelf kent. Je hoeft dus niet alles te zeggen. God weet al wat je nodig hebt. 

‘De stem van een zachte stilte’

In de Bijbel staat een mooi stuk over de stilte. In 1 Koningen 19:12 laat God zich aan de profeet Elia kennen als ‘de stem van een zachte stilte’. Misschien is dat wel de meest zuivere manier van bidden: stil worden en jezelf brengen in het licht van God. Daar is God te vinden. De mysticus Theophanes de Kluizenaar zei: ‘Bidden is met het verstand afdalen in het hart om daar te staan voor het aangezicht van de Heer, de altijd aanwezige, de alziende, binnen in u’. 

8 minuten stilte

In de kloostergemeenschap van Taizé, waar veel jongeren naartoe gaan, wordt er ook in stilte gebeden. Ik ben er vaak geweest. De stilte duurt daar acht minuten. Je kunt in jezelf woorden spreken maar ook gewoon stil zijn. Dat is genoeg. De stichter van Taizé was Frère Roger. Hij schrijft in Bidden in de stilte van je hart: ‘Hij (God) spreekt vooral tot ons door een stil, innerlijk begrip. De stilte in het gebed lijkt zo weinig. En toch kan de heilige Geest ons in die stilte de vreugde laten voelen van God, die de kern van onze ziel raakt’ . Niet alleen hoef je geen woorden te spreken als je bidt. Het is juist ook in die stilte, dat God tot je kan spreken. 

Bid jij wel eens in stilte? Wat ervaar je daarbij? Herken je de ervaringen in deze blog? Laat het ons weten.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard