Bidden met je kind is… bidden als een kind

Bidden met je kind is… bidden als een kind

3 december 2020 0

‘Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe…’ Misschien herken je dit gezongen gebedje wel voor het slapen gaan. Tenminste, ik wel. Ik leerde het als kind, en heb het ook bij mijn eigen kinderen gezongen. Maar welk gevoel dit gebed oproept, kan van kind tot kind verschillen. Er is dus geen vast stappenplan voor het perfecte kindergebed, maar ik kan je wel vertellen wat ik heb ervaren bij bidden met kinderen. 

Voor mij roept bovenstaand gebedje warme gevoelens op van geborgenheid. Mijn kinderen zongen: ‘Here houdt ook deze nacht over papa, mama, opa, oma (enzovoort…) trouw de wacht.’ Iedereen werd genoemd in die regel. Dat zorgde voor hilariteit en gaf tegelijkertijd ook een gevoel van saamhorigheid en vertrouwen dat God erbij was, ook in de donkere nacht. 

Een andere uitwerking

Laatst vertelde vriendin Betty dat ‘Ik ga slapen’ voor haar een heel andere uitwerking had. Als kind was ze het niet gewend dat dit gebedje werd gezongen, behalve als haar oma wekelijks oppaste. Ze moest op haar knieën voor het bed zitten, met haar handen gevouwen. Oma zong het gebedje. Bij de zin ‘Here houdt ook deze nacht, over Betty getrouw de wacht’ werd een gevoel van dreiging aangewakkerd. Hoezo? Wat zou er kunnen gebeuren deze nacht? ‘s Nachts droomde ze ervan en zelfs nu weet ze dat vervelende gevoel op te roepen. Oma bracht het beeld van God waarmee zij vertrouwd was (een strenge God) over op haar kleinkind, terwijl de woorden die ze zong juist geruststellend zouden moeten zijn. Wees je ervan bewust dat jouw woorden een andere uitwerking kunnen hebben op je kind en heb het hier samen over. 

Verwacht geen stappenplan

Verwacht hier geen stappenplan voor bidden met je kind. Want ik moet je eerlijk bekennen dat ik helemaal niet weet hoe je het beste kunt bidden. Ook onder volwassenen vind ik het moeilijk om voor te gaan in een gebed. Ik blokkeer dan. Als ik bijvoorbeeld bij een vergadering moet openen, wik en weeg ik van tevoren over de woorden en schrijf ze op. Ter plekke verwoorden wat er speelt en wat je wilt zeggen, in het bijzijn van zoveel anderen, vind ik lastig. Ook bij bidden met kinderen weet kan ik niet zeggen wat de beste manier is. 

Wat dan wel?

Al is er misschien geen beste manier, ik kan je wel vertellen wat ik ervaar bij het bidden met kinderen. Ze helpen je de zinnen kort te houden. Bij je gevoel te blijven. En ze kunnen concreet aangeven waarvoor ze willen bidden. Niet meer. En zeker niet minder. Wanneer de zinnen dan niet helemaal kloppen, of het gebed heel kort is, dan maakt dat niet uit. Het allerbelangrijkste is dat je de woorden uitspreekt vanuit het vertrouwen dat het goed is voor God, zodat je kind dit gevoel ook meekrijgt en zelf gaat ervaren. Opvoeding met geloof is vooral voorleven. 

Voorbeelden van gebedjes

Soms helpt een gezongen gebed bij het ritueel voor het slapen. Altijd hetzelfde. Want dat is juist fijn. Vind je het lastig om zelf een gebed te verzinnen? Kies dan een van deze voorbeelden om met je kind te bidden

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer