Bidden moeilijk? Deze laagdrempelige tips helpen mij [+ video]

Bidden moeilijk? Deze laagdrempelige tips helpen mij [+ video]

9 september 2021 0

Ik ga regelmatig naar Taizé. Dat is een klooster in Frankrijk, waar veel jonge mensen komen. Afgelopen zomer was ik er met mijn kinderen. Als ik in Taizé ben vraag ik me altijd af: “Hoe kan ik deze manier van regelmatig bidden volhouden als ik weer thuis ben?” Inmiddels zit ik weer midden in het drukke hectische leven en denk ik: “Hoe dan? Wanneer dan?”. De enige manier voor mij is om het heel laagdrempelig te houden. Deze tips helpen mij.

1. Kies een vorm die bij jou past

Lezend over christelijke mystiek ontdekte ik dat er eigenlijk twee, of meer, vormen van bidden zijn. 

De eerste manier is praten met God: een direct, intiem gesprek, waarin je je hart lucht, bidt voor iets wat je belangrijk vindt, dankt, roept, vraagt, vertelt. Augustinus noemt bidden ook wel: De toewending van ons hart naar God, met of zonder woorden.

De tweede manier van bidden is jezelf helemaal leeg maken, dus ‘wachten in stilte’. Volgens meister Eckhart kan de Godheid dan pas in jou werken. Ik weet dat helemaal stil worden van binnen best een uitdaging is, maar dat oefening helpt. 

Beide vormen van bidden vind ik louterend. Dus het directe praten, wat God dan ook voor jou is, of het helemaal stil worden. Kies vooral de vorm die bij jou past. 

2. Hou het laagdrempelig

Ieder jaar als ik naar een klooster ga, neem ik me voor om een mooi altaartje te maken en dagelijks te bidden, en dat mislukt keer op keer. Dus nu ga ik even wandelen en neem ik even een bewust moment om te bidden. Of ik gebruik het moment dat ik de kinderen naar bed breng en een lied voor ze zing als mijn moment van bidden. Of ik trek me vijf minuten voor ik ga slapen even terug en leg de dag bij God neer.

Zo kun je bidden heel simpel houden. Soms is er ineens een periode dat je de smaak te pakken hebt en dat de vijf minuten een half uur worden, en dat het je echt goed doet. En soms ook niet. 

Bidden geeft rust en overzicht

In een eerder blog schreef ik al over bidden: “Als ik er ruimte voor maak, al is het maar even, dan levert het me veel op. Ik word er rustig van. Het relativeert veel kleine zorgen. Het wordt weer overzichtelijk in mezelf. Ik sluit vrede met wat niet lukt. Het is alsof God tegen me zegt: “Het is goed zoals het is”. 

Hoe bidt of mediteer jij het liefst en wat levert het jou op?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon