Bidden, moet dat?

Bidden, moet dat?

30 augustus 2021 0

Is er ergens een checklist met wat je moet doen om te geloven? Zijn er dingen die absoluut moeten en dingen die meer een optioneel karakter hebben? Om te geloven, moet je het geloven. Maar hoeveel je en wat precies, dat staat nergens. En bidden dan? Bidden en het christelijk geloof zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, maar kan het een ook echt niet zonder het ander? 

Misschien is het goed om eerst een duidelijk beeld te schetsen van wat je onder bidden kunt verstaan. We kennen allemaal de plaatjes van mensen met de handen gevouwen, het hoofd gebogen. Maar ook van mensen die met de handen in de lucht staan, het hoofd naar de hemel geheven. Of het schietgebedje, dat niemand kan horen of zien.

Communiceren met een vriend

Bidden is, simpel gezegd, praten met of tegen God. En dat kan vele vormen aannemen. Door te bidden maak je contact. Als je de vergelijking legt tussen geloven in God en de relatie met een goede vriend, is bidden zoals communiceren met die vriend. Soms is dat een kort appje met een vraag, een opmerking, iets wat je dwars zit. Soms is het een uitvoerig gesprek waarin je vertelt wat je bezighoudt en luistert naar het verhaal van de ander. Soms is het ook het samen zijn, samen iets beleven. Dan hoef je niet altijd wat te zeggen, maar weet je wel dat je het samen doet.

Bidden is communiceren

Zo kun je bidden ook bekijken. Het ene moment is het een lang gesprek, waarin je je hart uitstort en misschien ook wel een antwoord verwacht, in de vorm van een helpende gedachte of een gevoel van rust dat over je komt. Soms is het een schietgebedje, een appje zeg maar, waarin je je nood benoemt. God, wilt u mij hiermee helpen? Of God, wat is dit nou? Hier baal ik van. Soms is het ook de moeite nemen om tijd samen door te brengen. In connectie te zijn met die hogere macht, gewoon in het moment. Bidden hoeft niet met de handen gevouwen en de ogen dicht. Het hoeft niet in mooie woorden, als je op die manier bidden moeilijk vindt. Het mag gewoon communicatie zijn naar God toe.

Moet niet, helpt wel

Maar moet bidden dan, als je wilt geloven? Ik denk dat het antwoord daarop zowel ‘ja’ als ‘nee’ kan zijn. Nee, je hoeft je niet te conformeren aan de beelden die je hebt van bidden, van hoe het zogenaamd zou moeten. Misschien ben je een mens van weinig woorden, of heb je geen idee hoe je dat bidden aan zou moeten pakken. Maar de connectie zoeken met God, dat helpt je wel. Om te ontdekken wie God is en wat geloven in Hem voor jou kan betekenen. Neem dus tijd om te zijn met God, kijk maar of de woorden komen. Neem er tijd voor, of doe het tussen de bedrijven door. Maar stel je hart ervoor open. En wie weet vind je precies die manier van bidden die bij jou past.

Download ook ons gratis ebook

ebook-bidden-2021

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder