‘Biologisch’ is geen excuus om niet te veranderen
En dan zie je in het schap dat de biologische kipfilet twee keer zo duur is… Het is het dilemma van iedereen die wel wil letten op wat ie koopt, maar tegelijkertijd ziet wat het kost. ‘Dat is dus wat het echt kost’, is dan vaak het tegenargument. En ik heb dat zelf ook wel eens gezegd. Bij verschillende niet-biologische groente en vlees denk je wel eens: dat kán toch niet voor die prijs? En dat blijkt dus. Of de boer lijdt onder die te lage prijs, of het kost de natuur te veel. Maar is daarmee alles gezegd?
Niet veranderen
Kiezen tussen biologisch of niet-biologisch betekent dat je dus sowieso die groente of dat vlees wil hebben. En dat is het probleem met elke gedragsverandering: eigenlijk wil je niet veranderen, dus als het op een andere manier toch kan, ook al kost dat wat, dan kan het misschien toch. Maar zeg nou zelf: wat is er biologisch aan een kiwi uit Nieuw-Zeeland? En wat zit er voor goeds in voor de natuur als we honderdduizenden varkens en kippen op een dierwaardiger manier houden, met alle vervuiling vandien?
Excuus
Biologisch is vrees ik vaak een excuus-label om te kunnen blijven eten wat je eet, dan echt een principiële keuze om het anders te gaan doen. Tenminste, zeg ik maar eerlijk, zo ga ik ermee om. Ik wil kip. Ik wil broccoli. En kiwi. Dus ‘dan maar’ biologisch.
Wat schiet de natuur ermee op?
Maar iedereen die vraagt of door mijn aankoopgedrag de natuur er nu veel mee opschiet moet ik, hoe erg ik dat ook vind, ook een beetje gelijk geven. De zorg voor de natuur, voor de schepping, vraagt niet alleen om betere productiewijzen, maar ook om anders eten.
Moet alles maar doorgaan?
We zien het aan biologisch vlees in de stikstof-discussie: of biologische veehouderij niet meer stikstof uitstoot dan in megastallen? Maar dan moet niet de discussie zijn. De discussie moet zijn: hoeveel willen we de natuur belasten met onze vleesconsumptie? Net zoals we ons af moeten vragen of we altijd alles willen kunnen eten, ook als we dat met het vliegtuig moeten gaan halen?
Ommekeer nodig
De milieucrisis vraagt om een echte gedragsverandering, en niet alleen maar dat de productie meer kost. In geloof is veranderen ook niet ‘een beetje anders’ maar een radicale ommekeer. Die zouden wij ook wel eens nodig kunnen hebben als het om ons eetpatroon gaat. Omdat het zo niet meer kan.
Hoe ga jij om met de vraag ‘wel of niet biologisch’?’?
Marij-ke
Het is voor mij inmiddels gewoon we eten Biologisch. Niet alleen als het in de reclame is. Maar ik let wel op dat het uit Nederland komt. En als het winter is geen zomer verse groenten maar gewoon winter kost.
21 november 2019