Blijf altijd ZOEN-EN*

Blijf altijd ZOEN-EN*

13 november 2019 0

ZOEN-EN* helpt! Hoe? Dat leg ik je uit in deze blog.

Toen wij begin dit jaar een nieuw (oud) huis kochten was ik superblij. Niet alleen vanwege het huis, maar ook vanwege alle projecten om het huis te moderniseren en duurzamer maken. Ik heb er zin in! Ook mijn man was superblij met het nieuwe huis om die geweldige plek. Even een jaar afzien en dan was het huis zo goed als klaar. Alles tegelijk aanpakken of na elkaar. Maar net hoe het loopt. Ben je in een jaar klaar en kan het grote genieten beginnen. Als je goed gelezen hebt, dan merk je dat we beide blij zijn met het nieuwe huis, wat we er van kunnen gaan maken en de schitterende plek. Maar qua aanpak zitten we beide op een ander spoor. Ooit hoorde ik dat verbouwen een test is voor je relatie. Dat begrijp ik nu.

ZOEN-en werkt!

Wat helpt tijdens dit proces is zoenen. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk en dan minimaal 16 seconden. Want dan komt er osytocine vrij wat een fijn verbindend gevoel geeft. Maar zoenen staat ook voor Zacht voor elkaars verschil, Open en Eerlijk en bovenal Nieuwsgierig. Hiermee voer je het gesprek op een mooie manier. Bij ons werkte dit. Ik begreep nu waarom mijn man het niet zag zitten om jarenlang te verbouwen. Door dit gesprek kwam er bij mij ruimte om in zijn voorstel mee te gaan. Deze zoen-methode helpt ook goed bij het voeren van geloofsgesprekken met je partner. Tuurlijk denk je wel eens verschillend over verschillende zaken met betrekking tot geloof, kerk, bidden of Bijbellezen. Maar als je dat zoenend doet, levert het mooie gesprekken op! 

Dus mijn advies? Wat er ook gebeurt, altijd blijven zoenen!

*ZOEN-en is bedacht door Jeroen van Stek

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga