Blijf kalm met een Psalm

Iedere werkdag verschijnt de podcast Blijf kalm met een Psalm. Volg deze podcastserie, alle 150 Psalmen komen de komende maanden aan bod.

Abonneer je op de Psalmenpodcast via je favoriete podcast app:

Psalmen; literaire schatten
Eeuwenoud en toch heel vertrouwd: de Psalmen zijn voor menigeen de longen van de Bijbel. Je hoeft geen gelovige te zijn om je in de teksten en liederen van de Psalmen te herkennen. Gevoelens van wanhoop, verdriet of juist van vreugde en dankbaarheid: je komt het allemaal tegen.  Uit die literaire schat gaat Sjoerd Muller dit najaar putten. Iedere keer staat een nieuwe Psalm centraal met daarbij een korte meditatie.

Rebecca Schoon leest in deze podcast de Psalmen voor een deel voor, maar het is wel handig om dat later alsnog zelf te doen. Sjoerd pikt er een gedeelte uit wat hem raakt, wat hem verwondert of waar hij vraagtekens bij heeft.  Misschien zijn zijn vragen ook de jouwe.

Over het leven van alledag
De Psalmen staan middenin de Bijbel. De Psalmen gaan over verdriet, over hoop, over haat en dankbaarheid. Kortom: de Psalmen gaan over ons. De Psalmen gaan ook over God. Psalmen geven niet weer hoe God in elkaar steekt, wat je van Hem wel of niet kunt verwachten. En hoe verleidelijk ook: je kunt een losse tekst of zin uit een Psalm niet gebruiken om je dag wat op t fleuren, of om al je twijfel dicht te plamuren. Nee, Psalmen zijn gebeden en een gebed is een gesprek. Psalmen als gesprekken tussen God en mens. Deze gesprekken met God zijn in de Psalmen opgeschreven in dichtvorm. Dat is heel belangrijk. God zoekt de ontmoeting met de mens, en spreekt via anderen ook jou aan, hier en nu. Wat doet dat met je? Wat roept het bij je op? Over die vragen laat deze serie je nadenken.

Over Sjoerd en Rebecca
Sjoerd Muller (1982) werkt als radiomaker bij de KRO-NCRV. Daarnaast is hij deeltijd verbonden als predikant bij De Fontein in Apeldoorn en blogger bij MijnKerk.nl. Rebecca Schoon is blogger bij MijnKerk.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.