psalmenpodcast-header

Beluister nu de 150-delige podcastserie ‘Blijf kalm met een Psalm’!

Eeuwenoud en toch heel vertrouwd: de Psalmen zijn de longen van de Bijbel. Je hoeft geen gelovige te zijn om je in de teksten en liederen van de Psalmen te herkennen. Gevoelens van wanhoop, verdriet of juist van vreugde en dankbaarheid: je komt het allemaal tegen. 

De Psalmen gaan over ons en ook over God. Psalmen geven niet weer hoe God in elkaar steekt, wat je van Hem wel of niet kunt verwachten. En hoe verleidelijk ook: je kunt een losse tekst of zin uit een Psalm niet gebruiken om je dag wat op te fleuren, of om al je twijfel dicht te plamuren. Psalmen zijn gebeden en een gebed is een gesprek. Psalmen als gesprekken tussen God en mens. Dat gesprek kan af en toe eenrichtingsverkeer lijken: een schreeuw om hulp, God waar ben je nou, God grijp in. Of juist dankbaarheid: eeuwig duurt Uw trouw, en dank U God voor Uw vergeving. In die gesprekken kun je het met God eens zijn, of juist niet. Die vrijheid heb je.

Dichterlijke gebeden
Deze gesprekken met God zijn in de Psalmen geschreven in dichtvorm. Dat is heel belangrijk. Het zijn geen preken of getuigenissen, het zijn gedichten. Dichterlijke gebeden. Hoe lees je een gedicht? Hoe lees je een liedtekst? Denk daar eens kort over na. Misschien is het eigene aan een gedicht of liedtekst dat het woorden van een ander zijn. En dat die woorden iets met je doen, en ook iets zeggen over jouw gevoel. Als je dat beaamt, dan heb je de kern van geloof en God en de hele Bijbel te pakken. God zoekt de ontmoeting met de mens, en spreekt via anderen ook jou aan, hier en nu. Wat doet dat met je? Wat roept dat bij je op? Over deze vragen laat deze podcast je nadenken.

Lees de Psalmen in de Bijbel
Het is handig om de Psalmen in de (online) Bijbel helemaal door te lezen bij de overdenkingen. In de podcast vertellen we wat ons raakt, verwondert of waar we vragen bij hebben. Misschien zijn onze vragen ook de jouwe.

Auteurs 
In de podcast kun je luisteren naar Jacobine Gelderloos, Sjoerd Muller en Janneke Nijboer. Jacobine Gelderloos (1985) is theoloog en werkt bij de Protestantse Kerk in Nederland voor de Dorpskerkenbeweging. Sjoerd Muller (1982) werkt als radiomaker bij de KRO-NCRV. Daarnaast werkt hij deeltijd als predikant bij De Fontein in Apeldoorn. Janneke Nijboer (1967) werkt als opleidingscoördinator van de opleiding ‘Kerk naar buiten’ van de Protestantse Kerk in Nederland en is predikant van de Protestantse Gemeente in Bennebroek

Liever lezen dan luisteren? Download dan het e-book ‘150x Psalmen in je dagelijks leven‘. Nu beschikbaar!

Beluister via Soundcloud of Spotify:

Spotify

Luister via je favo podcast-app:

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.