psalmenpodcast-header

Psalmenpodcast – Blijf kalm met een Psalm

Iedere werkdag verschijnt de psalmenpodcast Blijf kalm met een Psalm. In deze podcastserie komen alle 150 Psalmen de komende maanden aan bod.

Psalmen; literaire schatten
Eeuwenoud en toch heel vertrouwd: de Psalmen zijn voor menigeen de longen van de Bijbel. Je hoeft geen gelovige te zijn om je in de teksten en liederen van de Psalmen te herkennen. Gevoelens van wanhoop, verdriet of juist van vreugde en dankbaarheid: je komt het allemaal tegen.  Uit die literaire schat gaan Sjoerd Muller, Janneke Nijboer en Jacobine Gelderloos deze maanden putten. Iedere keer staat een nieuwe Psalm centraal met daarbij een korte meditatie.

In de podcast worden de Psalmen (deels) voorgelezen, maar het is wel handig om dat later alsnog zelf te doen. Sjoerd, Janneke of Jacobine pikt er een gedeelte uit wat raakt, wat verwondert of waar ze vraagtekens bij hebben.  Misschien zijn hun vragen ook de jouwe.

Over het leven van alledag
De Psalmen staan middenin de Bijbel. De Psalmen gaan over verdriet, over hoop, over haat en dankbaarheid. Kortom: de Psalmen gaan over ons. De Psalmen gaan ook over God. Psalmen geven niet weer hoe God in elkaar steekt, wat je van Hem wel of niet kunt verwachten. En hoe verleidelijk ook: je kunt een losse tekst of zin uit een Psalm niet gebruiken om je dag wat op t fleuren, of om al je twijfel dicht te plamuren. Nee, Psalmen zijn gebeden en een gebed is een gesprek. Psalmen als gesprekken tussen God en mens. Deze gesprekken met God zijn in de Psalmen opgeschreven in dichtvorm. Dat is heel belangrijk. God zoekt de ontmoeting met de mens, en spreekt via anderen ook jou aan, hier en nu. Wat doet dat met je? Wat roept het bij je op? Over die vragen laat deze serie je nadenken.

Over Sjoerd, Janneke en Jacobine
Sjoerd Muller (1982) werkt als radiomaker bij de KRO-NCRV. Daarnaast is hij deeltijd verbonden als predikant bij De Fontein in Apeldoorn en blogger bij MijnKerk.nl. Janneke Nijboer werkt bij de Protestantse Kerk Nederland en schrijft gedichten en blogs op haar website Bermoogst.
Jacobine Gelderloos (1985) is theoloog en werkt bij de Protestantse Kerk in Nederland voor de Dorpskerkenbeweging.

Luister via je favo podcast-app:

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van MijnKerk