MENUMENU

30 Day Challenge: elke dag 15 minuten stilte

Je zit in de trein of de bus en je hebt even niets te doen. Pak je dan ook snel je smartphone om het laatste nieuws te checken? Of om te appen met een vriend of vriendin? Of om je social media te checken? Er is altijd wat te doen. De stroom van informatie, beelden, geluiden gaat maar door. Dat kan soms ook teveel worden.

Er zijn maar weinig moment waarop we even niets meer doen. Veel mensen zijn tegenwoordig al op jonge leeftijd overspannen. Of voelen zich onrustig. Fear Of Missing Out is inmiddels een bekend fenomeen. Is dit herkenbaar voor jou en wil je hier wat aan doen? Dan is deze 30 Day Challenge iets voor jou: elke dag 15 minuten stilte door te mediteren! Wil je hieraan meedoen en  weten wat meditatie is? Lees dan deze blog.

‘Christelijke’ meditatie?

Meditatie is bewust even niets willen doen. Ergens op je dag kies je ervoor om stil te worden. Om alleen maar te ‘zijn’ en niets te doen. Alles aan de kant, geen mensen, geen informatie, maar tijd voor jezelf (en voor God als je dat wilt). In de stilte merk je op wat je ervaart, hoort en denkt.

Het zoeken naar de stilte is diep geworteld in de christelijke traditie. Denk maar eens aan alle kloosters met hun eeuwenoude tradities. Van Maarten Luther, een van de grondleggers van het Protestantisme, was bekend dat hij al mediteerde, bijvoorbeeld aan de hand van Bijbelteksten.  Er ligt dus een hele schat aan manieren om te mediteren.

15 minuten niets

Daar kun je vandaag al mee beginnen. Zet je smartphone uit, je computer uit en zeg tegen je partner, collega of je kinderen dat je de komende 15 minuten een afspraak hebt. Met jezelf.

Doe dan eens het volgende.

 • Ga 15 minuten zitten. Zorg dat je recht zit op je stoel, beide voeten op de grond en je handen in je schoot.
 • Ontspan je, maar blijf aandachtig.
 • Dan nu het eerste tipje van de sluier: let eens op je adem. Merk je hoe je lichaam als vanzelf ademhaalt? Hoe je adem (jouw levensadem) vanzelf naar binnen en weer naar buiten gaat? Haal eens diep adem. En merk eens op wat je hoort en ziet.
 • En laat alles tot je komen en ontvang het gewoon.

De Challenge is: doe dit 15 minuten lang. Elke dag. Voor 30 dagen.

Hoe was dit voor je? Zoals gezegd, het is een eerste begin. De komende tijd zullen we hier dieper op ingaan. Heb je nu al vragen? Stel ze hieronder!

Lees ook:

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Blog
18 november 2018
Kaarsjes:
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
 •  

  een opa

  dat hij zijn kleinkind weer mag zien en niet alleen van een afstandje
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars