4 dingen die je niet wilt horen als je een compliment krijgt

Heb jij ook weleens gehad dat iemand je een compliment geeft, maar je daarna enigszins vertwijfeld achterlaat? Dat het compliment eigenlijk heel beledigend bedoeld is? We geven je een paar voorbeelden.

Goh, je bent nu veel leuker dan vroeger

De vergelijking is dodelijk. ‘Je bent erg open. Ik weet nog dat je vroeger zo gesloten was.’ Of: ‘Wat ben je afgevallen, je ziet er veel beter uit dan vorig jaar.’ ‘Ik vind het zo fijn dat je meer betrokken bent in de kerk, vorig jaar was je redelijk onbenaderbaar.’ Het klinkt als een compliment, maar een vergelijking trekken waarbij het verleden altijd een stuk negatiever is, laat die ander alsnog achter met een rotgevoel. Want die denkt: ‘Dus het is nu goed, maar eerst beoordeelde je mij als minder fraai.’ Niemand heeft behoefte aan een analyse van vroeger en nu. Laat het vergelijken en het verleden rusten. Is ook nog heel bijbels.

Ik zou ‘m zelf nóóit kiezen, maar bij jou staat-ie leuk

Eh, heb ik je die paskamer ingetrokken en jou gedwongen die jurk aan te doen? Nee, dus zeg gewoon alleen dat -ie leuk staat, als dat is wat je wilt zeggen. Vermeld je erbij dat je hem zelf niet zou kiezen, dan zeg je dus eigenlijk dat jij die jurk lelijk vindt. En dat kan, maar zeg dan niks. Door naar de volgende.

Hmm… apart, ja

Je hoort dat je interieur apart of bijzonder is. De complimentgever wil iets zeggen, maar krijgt het niet uit z’n strot dat hij het ronduit lelijk vindt, dus verschuilt-ie zich achter het allang niet meer diplomatieke ‘bijzonder’. Apart en bijzonder zijn, is misschien leuk als je zestien bent, als volwassenen weet je wel beter.

Ik wou dat ik dit durfde

Oef, deze is zo erg. Door dit te zeggen, zeg je eigenlijk dat die ander een zonderling kattenvrouwtje is. Meestal is dit compliment een manier om te zeggen: je durft gewoon met die dikke kont in die broek met hoge taille te lopen, wat ik noooit zou doen, want ik vind het geen gezicht, maar jij durft zeg!

Kunnen we dan helemaal geen complimentjes geven en ontvangen? Natuurlijk niet. Iedereen vindt het leuk om te horen dat-ie straalt, er goed uitziet, een mooie stem heeft, leuke kleren heeft, of gezellig gezelschap is. Als je het daarbij laat en je het doet om die ander echt een goed gevoel te geven, want daar is een compliment ten slotte om te doen, toch?