De 40-dagentijd vol verleidingen en deugden

De 40-dagentijd gaat weer van start. Dat is de periode van de woensdag na Carnaval tot aan Pasen. Het getal veertig doet denken aan verhalen uit de bijbel dat het veertig dagen regende op de Ark van Noach, het volk Israël veertig jaar door de woestijn trok, en dat Jezus veertig dagen in de woestijn doorbracht. Al die perioden van veertig dagen/jaren waren een soort tussenperioden, groeimomenten, ook een beetje een grote schoonmaak, een weg naar een nieuw begin.

Daarom kun je op tal van plekken in kerken en in diverse boekjes en tegenwoordig ook kalenders veertig dagen stilstaan bij wat je waardevol vindt in je leven, en ook bij wat er niet goed gaat. Door daar eens tijd voor te nemen, kun je ervoor kiezen om dingen anders te doen of een nieuwe weg in te slaan.

Tekorten

Aan wat voor dingen kun je dan denken die er niet goed gaan? Je herkent deze gedachten vast wel: ‘Ai, dat heb ik niet zo handig aangepakt. Ik heb me teveel laten meeslepen. Nee, dat ging niet goed.’ Je bent wat te fel geweest tegen iemand, of domweg jaloers geweest, of hebt je weer teveel laten gaan bij het uitgaan of een buffet. We ervaren vaak dat we tekort schieten. Daarmee doen we onszelf en anderen tekort. Jammer, zonde. Het had zoveel beter kunnen gaan. En je kan het ook beter, dat zit ook in je. Maar dat tekort ook. Hardnekkig kan het zijn. Wat zonde.

In het geloof noemen we die tekorten zonden. Omdat er iets ontbreekt, iets goeds. En zonder dat goede schieten we tekort, doen we onszelf en anderen tekort. En we kunnen zoveel beter, als we willen. En toch ook weer niet helemaal. Het lukt ons nooit helemaal en altijd. Goed dat er een God is. Als het van onszelf moet komen lukt het niet (helemaal). Maar we kunnen het wel proberen. Door het tekort om te draaien naar een tegoed, een deugd.

Balans

Die twee, tekorten en tegoeden, zonden en deugden, stoeien in ons om voorrang. De ene keer schieten we de ene kant op, de andere keer houden we ons goed en zijn we ‘in balans’. Hoe stoeien die zonden en deugden in jou? Dee komende zeven weken, gedurende de 40-dagentijd, nemen we je af en toe mee rond de zeven hoofdzonden, die we de grootste verleidingen noemen, en hoofddeugden.

7 verleidingen

Er worden zeven grootste verleidingen onderscheiden:

 1. IJdelheid
 2. Hebzucht
 3. Lust
 4. Jaloezie
 5. Gulzigheid
 6. Wraak
 7. Luiheid

Ze spreken tot de verbeelding. Er zijn films als Se7en, waarin een seriemoordenaar doodt volgens de zeven hoofdzonden. En Magnum kwam met een gelimiteerde oplage van ijsjes die vernoemd waren naar de zeven hoofdzonden. De hoofdzonden prikkelen ons. We weten dat we er allemaal iets van in ons hebben. Maar we weten ook dat het heel ernstig kan zijn. De film The Wolf of Wall Street draait helemaal om de hebzucht van bankiers en effectenhandelaren op Wall Street. Het is verbazend hoe hebzucht en andere verleidingen om zich heen kunnen grijpen.

7 deugden

Er staat ook iets tegenover. Er worden zeven deugden als tegenhanger onderscheiden:

 1. Nederigheid
 2. Gulheid
 3. Kuisheid
 4. Naastenliefde
 5. Matigheid
 6. Zachtmoedigheid
 7. IJver

Toegegeven, ze klinken wat ouderwets. Maar wat voor waarde is erin te vinden, welk tegoed? We gaan ernaar op zoek de komende weken. Iedere week pakken we een ander thema. Deze week beginnen we met jaloezie versus naastenliefde.

40-dagentijd

We hopen dat deze invulling van ons voor de 40-dagentijd jou wat waardevolle gedachten kan geven over wat je waardevol vindt en waar je misschien anders mee om wilt gaan, misschien zelfs mee wilt breken, om een nieuwe weg in te slaan. We gaan de zeven grootste verleidingen en deugden langs op weg naar Pasen, wanneer Jezus voor ons een nieuwe weg inslaat. Je herkent de blogs komende weken over deze onderwerpen aan de specifieke headers erboven.

Met welke van de verleidingen en deugden heb jij het meest? We horen ook graag jouw verhaal met de zonde en deugd van die week. Herken je de worsteling? Wat is voor jou de waarde van de deugd? Deel je verhaal met ons!

Deze bijdrage is geschreven door dominee Otto Grevink.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief