5 levenswijsheden uit de gehandicaptenzorg

Ik geniet van mijn werk als geestelijk verzorger in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het laat me zien dat het leven in al haar facetten rijk is. Pijn, verdriet, teleurstelling, rouw, trauma, geweld, gezelligheid, vrolijkheid, passie, blijheid, bevlogenheid en warmte zijn allemaal aanwezig en wisselen zich soms binnen een minuut af. Alle mensen die ik ontmoet zijn totaal verschillend maar er zijn vijf terugkerende levenswijsheden die ik graag met jullie wil delen.

1. Het leven is zo snel als je het zelf maakt.

Elke dag zie ik mezelf maar ook de verzorgenden rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Veel van mijn cliënten dragen een bepaalde rust met zich mee. Ze kunnen leven in het nu hebben hun aandacht bij het moment en laten zien dat het leven eigenlijk veel mooier is als je een paar versnellingen terugschakelt. Dan zie je ineens dat prachtige bloemetje tussen het gras, hoor je de vogels fluiten en mis je niet die lieve glimlach van de toevallige passant.

2.  Begroet iemand elke keer alsof je diegene voor de eerste keer ziet
      en noem hem/haar bij de naam.

Als ik over het terrein loop waar ik werk word ik constant begroet en hoor ik mijn naam. Vaak zijn deze begroetingen zo enthousiast dat het lijkt alsof ik een jaar afwezig ben geweest. Na zo’n rondje over het terrein ben ik weer helemaal opgeladen!

3. Doe jezelf niet anders voor dan je bent.

Ik zie veel  mensen die een beetje anders praten, er anders uitzien en hulpmiddelen nodig hebben om te kunnen leven. Toch zie ik vooral veel mensen die zichzelf zijn. Het doet met denken aan de Loesje-spreuk: ‘Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.’ Toch is dat iets wat veel mensen moeilijk vinden, laten zien wie je bent en mogen weten dat je oké bent zoals je bent.

 4. Laat eens wat vaker weten dat je de ander waardeert.

Als ik ‘s morgens op mijn kantoor kom ligt er vaak een tekening op mijn bureau of er staat een bosje zelf geplukte bloemetjes. Elke keer als ik dat zie verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Iets wat ik ook zelf wat wat vaker kan doen.

5. Communicatie is veel meer dan het uitspreken van woorden.

Elke dag spreek ik mensen voor wie communicatie met woorden niet eenvoudig is. Toch is dat in onze samenleving wel één van de belangrijkste dingen. Je moet goed kunnen communiceren en dan vooral in woorden. Ik leer echter steeds meer van de nuances in lichaamstaal, het spreken met je hele lichaam door het gebruik van gebaren of het herhalen van kostbare woorden die wel uitgesproken kunnen worden. Communicatie is dan niet het overbrengen van een boodschap. In het samen communiceren lijkt een nieuwe gezamenlijke taal te ontstaan die beide sprekers raakt.

Welke levenswijsheid spreekt jou aan? Of is er een levenswijsheid die je graag wilt delen?

foto: Rebecca Riddle

okay1

 

 

 

 


 


One comment on “5 levenswijsheden uit de gehandicaptenzorg
  1. Avatar Rosabel schreef:

    Whoever wrote this, you know how to make a good artilce.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 juni 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief