MENUMENU

5 tips voor de beste versie van jezelf

Herinner je je nog dat je solliciteerde voor je baan? Hoe je hebt zitten zweten op een goede brief en CV? En hoe je daarna het gesprek tot in de puntjes voorbereidde? Want dat is wat je doet bij solliciteren: je laat de beste versie van jezelf zien!

Niet helemaal eerlijk? Nou, het is niet meer dan logisch dat je het zo aanpakt. Maar heb je de baan eenmaal in je zak, dan kan de boel wat gaan inzakken. De eerste gretigheid verdwijnt. Ook geen ramp, want je kunt immers niet altijd op de toppen van je kunnen presteren. Toch doe je je werkgever, je collega’s, maar zeker ook jezelf, een groot plezier door af en toe weer eens terug te gaan naar die eerste motivatie: waarom wilde je deze baan zo graag? Stel daarbij jezelf af en toe de vraag: Hoe kan ik me positief onderscheiden op mijn werk?

Tik die vraag voor de grap eens in als zoekopdracht en er rollen eindeloos veel tips en rijtjes je scherm op. ‘Personal branding’ is zo’n term die je in dit verband heel veel tegenkomt. Hoewel er niks op tegen is om af en toe na te denken over hoe je overkomt, kan dit ook neigen naar ‘window dressing’. Maar met de boel een beetje van buiten oppoetsen, ben je er natuurlijk niet. Nee, dan liever een paar nuchtere tips die echt zoden aan de dijk zetten:

 

1. Ken je waarden

Nee, er staat niet: ken je waarde, maar ken je waarden. Als je weet wat belangrijk voor je is, en je doet werk dat daarbij aansluit, dan is dit een enorme bron van motivatie. En als je een gemotiveerde werknemer bent, val je nu eenmaal positief op.

2. Investeer in relaties

Werk doe je nooit alleen, nee zelfs niet als je een eenpitter bent. Je hebt altijd te maken met mensen, of het nu gaat om hechte samenwerking, of alleen maar afstemming. Als die relaties goed zijn, geeft dat je werkkwaliteit en werkplezier een enorme boost.

3. Blijf leren

Hoe comfortabel het ook kan zijn om je vak te ‘beheersen’, durf ook af en toe iets nieuws uit te proberen. Dat is niet alleen een stimulans voor jezelf, maar maakt je ook een aantrekkelijke werknemer. Je bent immers in staat om verder te kijken dan je eigen functieomschrijving.

4. Gun anderen hun succes

Van anderen naar beneden trappen word je zelf niet beter. Dat is natuurlijk een open deur. Het is precies andersom. Gun anderen hun succes. Deel mee in het plezier als een collega ergens in uitblinkt. Daarmee laat je zien dat je verder kunt kijken dan je ego. En dat is heel waardevol in organisaties en bedrijven.

5. Zoek een ‘meester’

In de tijd van de ambachten ging een gezel (leerling) in de leer bij de meester. Zoek iemand die je inspireert en leer van hem of haar de kneepjes van het vak. Zo’n ‘meester’ hoeft trouwens niet op het werk rond te lopen; je kunt ook voorbeelden vinden in de literatuur of op het wereldtoneel.

‘Hoe onderscheid ik mezelf?’, is dat een vraag die jou ook bezighoudt?

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
21 november 2018
Kaarsjes:
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
 •  

  een opa

  dat hij zijn kleinkind weer mag zien en niet alleen van een afstandje
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars