5 voordelen van introvert zijn (+ video)

We moeten ons allemaal van tijd tot tijd weer eens opladen. Hoe je dat doet verschilt per persoon. Dat verschil zit ‘m in of je extravert of introvert bent. Extraverte mensen laden zich op door het ontmoeten van andere mensen en krijgen daar energie van. Introverte mensen hebben juist rust nodig om zich op te laden. Even niets of niemand, alleen zichzelf. Zij halen de energie uit zichzelf en hebben daarvoor tijd nodig. In dit filmpje benoemt dominee Niels vijf voordelen van introvert zijn.

We schrijven ze ook eventjes kort uit:

1. Je houdt ervan dingen goed te doorgronden, leest graag een goed boek of de krant. Wat je deelt is dan ook meteen goed.
  2. Je houdt ervan te observeren. Daardoor zie je veel van tevoren aankomen en heb je een goed beeld van het grotere plaatje. Je wacht rustig af en dan kom jij plotseling met je goed onderbouwde mening. Bam!
  3. Jij kunt als de beste mooie plaatsen opzoeken. Om bijvoorbeeld rustig je krantje te lezen. Misschien vind je het ook fijn om in een kerk te komen. Genieten van het mooie gebouw of van een dienst als je dat fijn vindt. Hoe dan ook: de mooiste plaatsen, het beste uitzicht met de prettigste energie, jij weet ze als geen ander te vinden.
  4. De mooiste musea? Die zijn voor jou! Heerlijk alleen langs schilderijen of een kunstwerk lopen en die in alle rust kunnen bekijken. Vaak lees je ook nog wat erbij staat.
  5. De mensen die jij dichtbij laat komen zijn heel belangrijk voor je. Aan hen wil je immers je energie besteden! Dat is een groot compliment voor hen en je mag best laten merken dat zij bijzonder voor je zijn.

Ben jij introvert of deels introvert? Hoe laad jij je weer op en wat vind jij fijn om te doen? Laat het ons weten!

Een reactie op “5 voordelen van introvert zijn (+ video)
  1. Avatar Marijke schreef:

Beste Niels.
    Ik vond een gedichten bundeltje, met een schat aan mooie gedichten,in een tweedehands winkel.Dit gedicht spreekt mij heel erg aan. Zo’n gedicht zet aan tot nadenken, het geeft rust en energie.Fum was een vrouw alleen maar zij uitte zich in het schrijven van gedichten. Gaf menigeen een mooie boodschap mee van troost en geborgenheid. In stilte genieten. Hoog in de bergen, in het bos,op het strand in de polder. In een kerk in stilte genieten.Op reis gaan.

Rust, Vrije Tijd

Als wij op reis gaan, God,
    is het, of wij een beetje anders worden:
    wij worden mensen met tijd en ruimte voor plezier,
    wij zullen blij zijn met de vrijheid om ons heen;
    genieten van een ander landschap,
    onbekende steden en haast vergeten stilte.
    Soms zullen wij maar klein zijn
    in al die vrije tijd, die verre ruimte,
    en het gescheiden zijn van
    wie en wat vertrouwd is in ons leven.

Ook als wij blijven en niet gaan,
    is het of wij een beetje anders worden.
    De veiligheid in onze huizen,
    de kleine en vertrouwde dingen die ons lief zijn,
    staan dan zo helder ons voor ogen.
    Maar ook de vrees van nóóit meer weg,
    van achterblijven en alleen gelaten zijn;
    de vraag,of wie op reis ging,

Doe ons dan tijd ervaren,
    die boven elke tijd van afscheid
    en van terugkeer staat:
    uw tijd, die ons bijeenhoudt, die
    ons en àlle leven draagt.
    En geef ons rust wanneer wij blijven
    en rust wanneer wij gaan,
    omdat wij altijd weer
    terug zullen keren rond uw naam,
    uw tafel en uw brood en wijn.

Gij, die alle sterren houdt
    in uw hand gevat,
    behoed ons
    in de troost en liefde van uw Geest,