6 veelgestelde vragen over dopen

Het is een mooi vooruitzicht als je hebt besloten om jezelf of je kind te laten dopen, toch? Misschien is het kerkelijke wereldje nieuw voor je. Niets is fijner dan weten wat je dan allemaal tegen kunt komen. In deze blog geven we daarom antwoord op een aantal veelgestelde vragen rondom dopen.

Dopen gebeurt in de kerk, maar gaat niet in alle kerken op dezelfde manier. Kerken kennen vaak hun eigen gebruiken. Deze blog geeft informatie over de doop in het algemeen. De predikant of pastor van de plaatselijke kerk kan vertellen hoe het er daar aan toegaat.

1. Waarom een doopnaam?

Het eerste wat een mens krijgt is een naam. Wie zou iemand zijn als zijn naam niet genoemd zou worden? De doop begint dan ook vaak met de vraag aan de ouders: “Met welke naam zal jullie kind gedoopt worden?” Bij die naam zal hij of zij voortaan genoemd worden door mensen en door God. Ooit was de doop het moment waarop het kind zijn of haar naam kreeg. Kinderen werden toen doorgaans al na een paar dagen gedoopt. Volwassenen die zich lieten dopen kozen soms voor een nieuwe doopnaam, bijvoorbeeld de naam van een van de leerlingen van Jezus of een bijbelse naam. Zo lieten ze zien dat voor hen een nieuw leven begon. Al het andere hoorde bij een vorig leven, ook hun oude naam.

2. Wat is de betekenis van een doopjurk?

Ouders kunnen ervoor kiezen op een doopjurk aan te trekken bij hun kind. In de eerste christelijke kerken kregen de mensen die gedoopt werden na hun doop een wit kleed aan. Dat witte kleed symboliseerde het nieuwe begin, de schone lei. Er werd toen meestal met Pasen gedoopt en de dopelingen bleven dat kleed dragen tot de daaropvolgende zondag. In de kerkelijke traditie heet die zondag na Pasen Quasimodo geniti, wat ‘als pasgeboren kinderen’ betekent.Wij hebben daar de doopjurk aan overgehouden. Voor 1800 had doopkleding allerlei kleuren: rood, paars, blauw of zelfs zwart. Dopen in alledaagse kleding was ook heel gewoon. Pas in de negentiende eeuw werd het mode het kind in een witte doopjurk te laten dopen als symbool van zuiverheid en onschuld. Doopjurken werden en worden vaak zorgvuldig bewaard en meerdere malen gebruikt door baby’s uit dezelfde familie.

3. Waar staat het doopvont?

Voor in de kerk staat een doopvont, ook als er niet gedoopt wordt. De gemeente wordt er zo aan herinnerd dat zij een gemeenschap van gedoopte mensen is. Het doopvont is een standaard met daarop een schaal waar het doopwater in gaat, of een in steen uitgehouwen bekken. Het woord ‘vont’ is afgeleid van een Latijns woord dat ‘bron’ betekent. Het verwijst naar God als de bron van het geloof. Oorspronkelijk was het doopwater altijd stromend water, ‘levend’ water. De doop zet mensen op de weg naar het leven, een geloofsweg die niet star en vast is maar een beweging. Op het doopvont staan soms bijbelse afbeeldingen: van waterverhalen bijvoorbeeld, en ook wel van het paradijs.

4. Is het doopwater bijzonder water?

Het water in het doopvont komt meestal gewoon uit de kraan. De koster zorgt ervoor dat het lauw is. Er is niets bijzonders aan. Het wordt bijzonder als ermee gedoopt wordt.

5. Wat kan ik doen met de doopkaars?

Dopelingen krijgen na hun doop vaak een doopkaars mee, ontstoken aan het licht van de paaskaars. Je kunt die kaars jaarlijks weer aansteken, op de doopdag van het kind. De paaskaars brandt in iedere kerkdienst. Het is een symbool voor het licht van Christus. Ieder jaar wordt er op Pasen een nieuwe paaskaars de kerk binnengedragen.

6. Wat staat er op de doopkaart?

Ook krijgt de dopeling een doopkaart mee, een kaart met zijn of haar naam, de datum en de kerk waarin hij of zij gedoopt is. Vaak staat er ook een bijbeltekst op en is er ruimte voor de dooptekst. Deze kaart is een soort ‘bewijs’ van de doop, vooral bedoeld als herinnering. Kerken houden zelf bij wie gedoopt worden. Dopelingen worden ingeschreven in de centrale ledenadministratie.

Lees ook:

Deze tekst komt uit het boekje Ik doop je. Dit boekje gaat over dopen, een eeuwenoude christelijke traditie met joodse wortels. Het is bedoeld voor wie er meer van wil weten, of voor wie een kind of zichzelf wil laten dopen.

Bron foto: Pexels