7 inspirerende inzichten over mediteren

Kun je je geloofsleven verdiepen door te mediteren? Ik vind van wel. Op het Graceland Festival geef ik een workshop Christelijke meditatie en hier geef ik alvast 7 inspirerende inzichten. 

 1. De stilte helpt je beter om bij jezelf te komen en open te staan voor God.
  Je neemt de tijd neemt om te luisteren naar je eigen gevoelens en gedachten. Daardoor word je meer bewust van wat er in je leeft. Je krijgt ook de tijd om dat aan God voor te leggen, bijvoorbeeld door te bidden, of door gewoon stil te zijn.
 2. Het verdiept je geloofsleven. Vaak wordt er een Bijbeltekst op een meditatieve manier gelezen. Je luistert dan met je ogen dicht een aantal keren naar de tekst. Daardoor wordt de betekenis groter. Woorden (God?) gaan tot je spreken, waar je er eerst misschien overheen las.
 3. Het is gericht op het hele lichaam. Niet alleen je verstand, maar heel je ervaring komt erin mee. Christelijke meditatie begint met het bewustworden van je lichaam. Dat haalt je uit de dagelijkse sleur. Daarna kan er een tekst worden gelezen en hoor je naar de woorden. Ook dans is een vorm. Kortom: het is meer dan werken met je hoofd alleen.
 4. Je wordt sneller geraakt door de (Bijbel)teksten omdat je er de tijd voor neemt en de teksten tot je laat spreken.
 5. Je stroomt vol met nieuwe inzichten en inspiratie. Doordat je de tijd neemt de teksten tot je te laten spreken, ervaar je ook nieuwe zaken. Je merkt op waar je mee zit, of wat je wilt veranderen of wat iets met je doet. Het is alsof je je leven in een ander licht zet (dat van een tekst) en dat geeft weer een nieuwe kijk.
 6. Je ontvangt niet alleen, je antwoordt ook: door gebed. Door het mediteren op een tekst ervaar je wat het met je doet. Een bepaald woord of zin raakt aan iets in je leven. Dat kan gedachten en gevoelens oproepen. Na dat moment is er de ruimte om iets te bidden of tegen God te zeggen. Wat wil je zeggen in reactie op wat je ervaren hebt? Wat wil je teruggeven aan God?
 7. Het is rustgevend en geeft nieuwe energie. Christelijke meditatie is eerst leeg worden, stil worden, zodat je weer vol kan stromen. Die stilte is heerlijk in deze drukke tijd. Het geeft je nieuwe energie. Met de nieuwe inzichten die je hebt opgedaan kan je weer verder!

Benieuwd geworden of christelijke meditatie iets voor jou is? Van 15 tot en met 18 augustus leer ik je de kunst van het mediteren op het Graceland Festival in Vierhouten.

One comment on “7 inspirerende inzichten over mediteren
 1. Avatar Marij-ke schreef:

  Binnenskamers
  Dat mindfulness eigenlijk ook een diep-religieuze, spirituele ontwikkelingsweg is, kan beter binnenskamers blijven. Wie zich verder in mindfulness verdiept, kan bijna niet om de religieuze kant heen. Dat komt doordat mindfulness in het hart religieus is: wie alles wat naar levensbeschouwelijkheid ruikt zou mijden, houdt niet meer dan een concentratietechniek over waarvan er dertien passen in een dozijn.
  Spiritueel het innerlijk geestelijk leven Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.(Het spirituele en het religieuze) Wat doorgaans met “religie” wordt aangeduid.
  Ben mij er van bewust dat er toch heel wat gebeurt waar ik achteraf heel stil van wordt. Ik kwam thuis na een bezoek van een ernstig zieke. Het was rond kerst mocht haar een lichtje brengen. Ze was blij. Op weg naar huis was ik emotioneel geroerd, hoorde heel zacht een merel zingen. Zag de elzenkatjes in bloei en bloesem aan de bomen. In december 2015.

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Blog
19 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief