7x70x

Laatst keek ik de film Philomena. De film vertelt prachtig en indringend over het leed wat de oudere vrouw Philomena heeft geleden, door toedoen van een non. Ik zal het plot niet helemaal verklappen, maar aan het eind van de film komt het tot een ontmoeting, een confrontatie misschien zelfs, tussen deze twee, slachtoffer en dader. Als kijker werd ik diepgeraakt en tot woede gedreven door de harde, liefdeloze woorden van deze non, die 50 jaar later nog steeds haatdragend is. Maar Philomena zegt enkel ‘Ik vergeef het je’. Bam. Dat komt binnen.  

Niet Eerlijk

Ik sprak met een ander over de film en zij had als eerste reactie: dit is niet eerlijk, dit onrecht is zo groot, deze vrouw verdient geen vergeving. Begrijpelijk, maar toch,  vanuit geloof in een vergevende God kon ik er ook een enorme schoonheid in zien. Door Philomena’s woorden schoof ze de schuld niet onder het kleed, vergeven hoef je alleen hen die je schuldig acht. Maar ze maakte zichzelf vrij van het oordeel en de haat van deze non door haar te vergeven.

 

Sterk

 

Vroeger zongen wij in de kerk een liedje: 7 maal 70 maal vergeef ik een ander zijn schuld. Het is gebaseerd op een opdracht van Jezus in de Bijbel.* Veel is het, 7x70x, en eigenlijk zegt het dat je altijd moet vergeven. Dat lijkt een onmogelijke opdracht, zeker in situaties van groot onrecht, zoals bij Philomena. Maar God belooft ons dat hij ermee helpt. Als wij de vergeving durven uitspreken, met onze wil, dan belooft hij dat hij ons helpt met onze gevoelens.  Als we het oordeel aan hem laten, kunnen we los komen van wat ons is aangedaan en er sterker uitkomen. Philomena zegt terecht tegen de verblufte omstanders bij de confrontatie: ‘Denk je dat dit makkelijk is!?’ Nee, makkelijk is het niet. Maar sterk wel, sterk, krachtig en vrij.

 

*Matt. 18:21-22

One comment on “7x70x
  1. Avatar Bubbi schreef:

    Shoot, so that’s that one susoppes.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
11 januari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief