A Salty Dog – op weg naar Dierendag

Over een maand is er weer een MijnKerk.nl Dierendagviering. In de Oosterkerk in Haarlem, ditmaal.
Ik zocht daarom naar een mooi Top2000 nummer over een hond...

Ik vond maar één nummer met ‘Dog’. Geen Hound Dog, maar A Salty Dog.
Van Procol Harum op nummer 1590. Ik bekijk en beluister het nummer.
Uit de beelden en de tekst blijkt het lied zich op zee af te spelen. Gaat het over een zeehond?
Of over een scheepshond?

Troost
Bij nadere bestudering merk ik dat het nummer helemaal niet over een hond gaat. Een ‘salty dog’ is namelijk de benaming voor een oude zeebonk.
De oude zeebonk vertelt het verhaal over hoe ze op zee hebben gevochten, gezworven en uiteindelijk op een paradijselijk eiland terecht zijn gekomen, waar ze nu al vele jaren verblijven.

Een kleine roman in één lied.
En in mijn verbeelding zie ik toch ook een scheepshond over het dek dartelen en later op het eiland de zeebonk gezelschap houden.
Want ook oude zeebonken vinden nog steeds gezelschap en troost bij hun hond.
Daar willen we bij de Dierendagviering op zondag 4 oktober stil bij staan.

Dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl