Aan deze deur wordt niet gekocht

Ik zit te werken aan de keukentafel. Laptop open, kopje thee erbij. Bezig met mijn geesjebeesje kerstkaartenserie voor dit jaar. Lekker in de flow. Dingdong! De deurbel. Voor de deur staat een meneer van een energiebedrijf. Ik geef direct aan dat ik aan het werk ben, dus dat het niet uitkomt. Op mijn vraag of het niet telefonisch kan, krijg ik een nee en alsnog het halve verkooppraatje te horen. Het wordt een soort tennisspel. Ik geef aan dat ik geen behoefte noch tijd heb voor het praatje en hij geeft aan wat ik allemaal ga missen. Uitéindelijk laat hij zijn kaartje achter en vertrekt. Ik ben inmiddels zo geïrriteerd dat er vervolgens weinig meer uit mijn handen komt.

Voet tussen de deur

Je hebt van die verkopers, van waren, diensten en van het ‘ware geloof’ waar je maar moeilijk vanaf komt. Ze bellen aan je deur en als je opendoet zit je direct aan een lang gesprek vast. Ze nemen geen nee als antwoord, maar zetten letterlijk of figuurlijk hun voet tussen de deur. Ik vind het vreselijk irritant. Ik ben te aardig om het gesprek meteen af te breken, maar kom er vervolgens niet vanaf. En ze komen vaak nog terug ook!

Zit je deur nog op slot?

God zegt in de Bijbel ook dat hij aan de deur klopt*. We zongen er vroeger een liedje over: Zit je deur nog op slot, zit je deur nog op slot, van je krrrg, krrrg, krrrg, doe hem open voor God. Ik vond dat  nogal spannend, als je die deur opendoet, gaat er dan ineens van alles gebeuren? Die deur mocht van mij wel dicht blijven. Ik geloofde in God, maar ik liet hem liever buiten staan. Totdat er iemand aan me vertelde dat God een gentleman is, een echte heer. Geen voet tussen de deur, niet iemand die je maar aan de praat houdt en door blijft gaan. God vraagt of hij binnen mag komen, zo niet, dan is dat ook oké. God is als een goede vriend, die aan komt waaien en vraagt of het uitkomt dat hij een koppie thee komt doen. Hij blijft niet hangen als hij zich teveel voelt, maar als je hem uitnodigt, blijft hij graag eten.

Vertrouwen

Niet lang daarna heb ik dus de deur maar open gezet voor God. In het vertrouwen dat hij mijn grenzen respecteert, dat hij weet wat ik fijn vind en wat niet. Ben ik daardoor 180 graden veranderd? Nee, ik ben, langzaamaan, steeds meer mezelf geworden, met God. En die verkopers aan de deur? Daarvoor heb ik nu een ‘nee’-sticker naast de deurbel geplakt.

*Openbaringen 3:20

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
19 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief