Aan het werk!

Uitstelgedrag is de grootste valkuil van een schrijver. Dat kan echt niet langer, zei ik tegen mezelf…

Eerst even de was ophangen, dan ga ik schrijven. Of zal ik, voordat ik achter mijn bureau kruip, ook alvast boodschappen doen? Is dat maar meteen gebeurd, kan ik daarna lekker doorschrijven.

Afwijking

Nou ja, misschien moet ik toch eerst nog wat met die ene mail, ik bel die man zo even, kan ik daarna aan de slag zonder het gevoel dat ik dat ook nog moet doen. En o ja, die vriendin wilde nog met me lunchen, die heb ik een beetje verwaarloosd. Ik bel haar, misschien kan ze vandaag…
Schrijvers lijden aan een vreemde afwijking: ze grijpen werkelijk elk excuus aan om nog maar even niet achter hun bureau te kruipen. Waar dat uitstelgedrag vandaan komt? Geen idee. Creatieve onzekerheid? De juiste spanning opbouwen om uiteindelijk te kunnen ‘knallen’?

Research

Een historische roman is ook nog eens een dubbele uitdaging,  Je hebt altijd het excuus dat je nog wat research moet doen: nog éven dit lezen, nog éven die persoon spreken. En in mijn geval ook nog éven naar Museumpark Orientalis voor Jozef, mijn ene hoofdpersoon en naar het Rijksmuseum van Oudheden voor de vrouw van Potifar, mijn andere hoofdpersoon. Dit museum is tijdelijk gesloten. Weg excuus om weer naar Leiden in plaats van naar mijn werkkamer te gaan.

Klooster

Waar sta ik nu? Ik heb wat voorlopige, ruwe versies van het verhaal, maar dat is nog geen roman. Mijn research is wel compleet genoeg om die eindelijk helemaal te gaan schrijven. Ik moet er alleen nog maar even voor gaan zitten. Internet uit, telefoon uit, geen excuses meer, gewoon mezelf vastbinden aan die bureaustoel en schrijven! Een paar weken in een afgelegen klooster zou ook een goede optie zijn,. Wie nog een tip heeft daarvoor, ik hoor het graag!

Stil

Kortom, ik ben als blogger voorlopig even stil. Omdat ik – het klinkt raar – ga schrijven. Die historische roman, de definitieve versie. Je kunt dat uitstelgedrag niet blijven koesteren! Dus: tot over een paar maanden, ik sluit me op met Jozef, de vrouw van Potifar en al die andere personages. Of, zoals een collega op een redactie dat altijd zo treffend kon zeggen: ‘Aan het werk!’

Afbeelding: Keukenmodel, 12e dynastie (2050-1800 BC), Egyptisch Museum Berlijn

4 comments on “Aan het werk!
 1. Avatar anne schreef:

  Veeeel Succes !

 2. Avatar Adrie Stemmer schreef:

  Succes, Lyda!

 3. Avatar Antje Groenendijk-Meindersma schreef:

  Zet ‘m op, Lyda!

 4. Avatar irma moekestorm schreef:

  Heel herkenbaar, dat uitstelgedrag. Dapper van je om nu toch daadwerkelijk aan de slag te gaan. Helaas heb ik geen tips voor je m.b.t. een klooster, maar een goede werkkamer is misschien ook een optie ;-). Heel veel succes, zodat wij straks van het eindresultaat kunnen genieten!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
24 juni 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief