Aandacht maakt alles mooier

In sommige dingen lijk ik als twee druppels water op mijn vader. Zo houden we allebei van tempo maken.

Als je de vaart erin houdt, krijg je veel voor elkaar: als we opschieten, kan dat nog en dat… Als je een druk en vol leven hebt, is het heel prettig om snel en efficiënt te kunnen werken. Maar snelheid heeft ook nadelen.

Bewust

Het grootste nadeel is dat ik door mijn gejakker regelmatig dingen over het hoofd zie. Ik bedoel niet dat ik iets vergeet (dat gebeurt ook), maar dat ik me onvoldoende bewust ben van wat ik hoor, zie, lees, meemaak.
Langs de snelweg staan op dit moment grote reclameborden met een tekst van IKEA: Aandacht maakt alles mooier. Dat woordje ‘alles’ gaat mij te ver, maar het is inderdaad waar dat er heel veel is wat mooier wordt als je er aandacht aan schenkt.

Seizoenen

Gelukkig heb ik dat – zeker de laatste jaren – ook geleerd. Door de seizoenen volg ik de ontwikkelingen in mijn tuin op de voet. De sneeuwklokjes, die ik eind november in de grond heb gestopt: komen ze al de boven de grond? De andere bollen, planten en struiken, hoe vergaat ‘t ze?
Ik ken eindelijk – zo’n beetje – de namen van de vogels die neerstrijken in onze tuin. Zelfs de grijze huismus wordt mooier als ik er mijn aandacht op richt. De 50 gepasseerd heb ik nu pas echte aandacht leren geven aan kunst en aan klassieke muziek. Wat jammer dat ik dat nu pas heb ontdekt…

Mooi

En soms kijk ik stiekem – ze mogen me beslist niet betrappen – met al m’n aandacht, met heel mijn wezen naar onze kinderen. En dan zie ik als het ware door hun buitenkant heen ook hun binnenkant, wie ze zijn… Wat mooi!
Aandacht bepaalt mij bij de schoonheid van Gods wereld, van het kleine en het grote, van de talloze wonderen van deze wereld. Aandacht maakt het leven mooier. Echt waar!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 januari 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief