Aankijken

De beste wensen. Ik hoop dat je fijne feestdagen hebt gehad. Wij hadden fijne feestdagen. We keken veel documentaires en cabaret. Daar houden wij van, mijn vrouw en ik.

Ik genoot erg van een documentaire over Youp van ’t Hek, en trouwens ook van zijn oudejaarsconference.

Woord van het jaar

Kerst vierden wij bij mijn zus en zwager en hun dochters,  en Oud & Nieuw vierden wij bij mijn schoonzus in Middelburg. Op Nieuwjaarsdag hadden wij een gesprek over ons ‘woord’  voor het nieuwe jaar. Mijn woord van 2014 was ‘ Zie ik ga iets nieuws beginnen. Blijf niet staan bij wat eertijds gebeurde. Laat het verleden nu rusten.’ Een tekst uit Jesaja. Geeft stof tot nadenken voor een historicus. We hadden het over het woord voor het aanstaande jaar. Het boekje met de dagteksten van 2015 heeft als jaartekst: ‘ Aanvaard elkaar ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.’  Een tekst uit Romeinen.
Ik dacht na over mijn afgelopen jaar. Er waren veel hoogtepunten, maar ook veel dieptepunten. In gedachten wint diepte het vaak van hoogte, helaas.

Aanvaarden

Aanvaarden is aankijken. Aanvaarden is de situatie zien zoals die is en die situatie, dat verlies, dat geluk, dat leven een plek kunnen geven. Aanvaarden is netjes parkeren en omzien. En omzien kan alleen als je daar moed voor hebt. Als je kan laten rusten wat er gebeurde. Wat er was. Aanvaarden is omhoog zien, vooruit zien. Christus zien.

Recht voor het podium

Het brengt mij bij een avond in 2004. Mijn vrouw en ik hadden kaartjes voor een programma van Youp van ‘ t Hek. Over Prachtige Paprika’s ging het geloof ik.  Eerste rang in het theater van Zoetermeer. Dat moest wel goed zijn. Toen we aankwamen, bleken we de middelste stoelen van de eerste rij te hebben. Recht voor het podium. Ik heb nog nooit zolang met zweethanden naar mijn schoenen zitten staren als die avond. Van de show herinner ik mij niets meer.

Je angst in de ogen zien

Als ik iets heb geleerd in 2014 is het wel ‘aankijken’. Je angst in de ogen zien is moeilijk, maar het biedt je meer dan er voor weglopen. Dan achtervolgt het je, en vind je geen rust. Je angst, ook je angst voor het nieuwe jaar, aankijken,  kan alleen als je aanvaardt dat Christus je heeft aanvaard. Ook al zit je op de eerste rij en denk je dat alles het aanstaande jaar over je heen zal vallen, je zal aanvallen. Staren naar de punt van je schoen heeft geen zin en brengt je niet verder.
Aankijken. Dat is mijn woord voor aanstaande jaar.  Alle vreugde, alle angst, alle verdriet. Niet dat aankijken van ‘we zullen het wel zien’. Nee. Recht in de ogen, dat is aankijken. Dat kan alleen met het hoofd omhoog en het hart naar boven. Ook in 2015 moet het Jezus zijn.

Fotografie: Bas Pijls (via Flickr)

One comment on “Aankijken
  1. Avatar mar schreef:

    heel bemoedigend! Mooi geschreven!!

Deel dit verhaal:
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief