Advent in de tuin

Maria en Joost hebben sinds kort een volkstuin. Daar is het hard werken, werken en dan wachten op nieuw leven: advent in de tuin.

“Vandaag is echt een van de meest handige dagen om die bomen nog te planten” zeg ik met wat teleurstelling in mijn stem tegen Joost. Na een loeidrukke week hebben we eindelijk een zondag waarin we niets hoeven. Sinds kort gaan we eens in de twee weken naar de kerk en dit is onze ” vrije” zondag. Plus: we zijn alle vijf gewoon moe.

Maar de plicht roept dus. Of beter: de hobby. Sinds een aantal maanden zijn we de trotse eigenaren van een volkstuin en daarin moesten volgens Lev bomen komen. Dik een maand geleden haalde ik die samen met de kinderen bij een kweker in Boskoop; een appelboom, een mispelstruik en een kersenboom. Voor Joost rabarber, dat kon volgens de kweker ook prima nu; rabarber is toch niet stuk te krijgen. Bomen schijn je te moeten planten in het late najaar of vroege voorjaar; dan “slapen” ze, heb ik me laten vertellen. Vandaag moeten ze dus echt de grond in.

Een dik uur later staat Joost samen met Lev te graven; bomen planten is blijkbaar een mannenklus. Lente en Linde kijken toe vanuit de wandelwagen en knabbelen aan een kaakje. Ik kortwiek de uitgebloeide border zodat deze volgend voorjaar weer uit kan lopen. Nu we er eenmaal zijn, geniet ik er echt van; dat gewroet in onze volkstuin. Zo op onze “vrije-kerk-zondag” eigenlijk ook hartstikke advent. Ook onze tuin is nu gericht op de komst van nieuw leven.

rabarber foto Frederik Alpstedt