Een stad vol afscheid

In een stad zie je altijd afscheid. Als je door de stad loopt, hoor je het voortdurend om je heen. ‘Hoi, doei, ik bel je nog! Ja, is goed. Groeten thuis!’ Ik hoor het mijzelf ook heel de dag doen. ‘Ik mail nog, we spreken elkaar!’ Dank voor het meedenken, ik laat het je weten!’ Of voor kantoor, in de straffe wind: ‘We hebben nog contact. Ja, is goed. Denk er nog wel even aan dat contract te mailen. Doe ik!’

Ieder op zijn eigen manier

Op het station. Altijd afscheid. Geliefden die elkaar innig zoenen. Ik denk dan: ‘Hoelang zou hij wegblijven? Sommige mensen nemen afscheid voor een dag, alsof het voor maanden is. Anderen doen slechts een korte zwaai, alsof ze elkaar over drie uur weer zullen zien, bij de koffieautomaat. Ondertussen is de ander voor maanden weg. Ieder op zijn eigen manier.

Afscheid nemen is moeilijk. Daarom doet iedereen het op zijn eigen manier. De meesten kunnen het niet. Die lachen het weg en zwaaien nog wat. Een enkeling kan het echt niet en neemt bozig afscheid. Simpelweg omdat het te moeilijk is en je niet weet wat de toekomst brengt.

Opnieuw beginnen

Afscheid nemen betekent opnieuw beginnen. De trein dendert ergens heen. De ander gaat terug naar huis en zet eerst maar eens koffie. In de stilte de adem van de ander nog voelend. Een koelkast die in een keer harder zoemt, omdat de ander er niet is. Een kamer die in een keer wel heel leeg is, zo zonder die ander. Zoiets.

Herdenken

Als historicus denk ik bij afscheid nemen altijd aan herdenken. Door te herdenken slijt de pijn en krijgt het verleden een plek in het nieuwe bestaan. Als ruggen in de boekenkast. Soms pak je het moment, je verloren liefde. Je kijkt er naar, bladert wat. Streelt het, voelt het. En dan zet je het weer terug. Een foto die je kust.

Herdenken zorgt ook voor het niet vergeten. Vooruit kijken. Hoe zal het leven gaan? Met pijn en moeite? Vol vreugde? Met nieuwe kansen? Dat weten we niet. Wel dat er altijd weer een moment van afscheid nemen en opnieuw beginnen komt.

Advent

Advent is een tijd van herdenken. Advent is afscheid nemen, van oude wonden, oude zonden. Afscheid van het idee dat we alles zelf moeten doen. Afscheid van hoe het ooit was en klaarmaken voor het nieuwe begin.

Kerst is het nieuwe begin. Een afscheid met een nieuw begin dat nooit eindigt. Gods begin. Dat begin werd een mens. Jezus. Hij laat ons uitzien naar een stad zonder afscheid.

One comment on “Een stad vol afscheid
  1. Avatar anne schreef:

    Afscheid is altijd ook
    verder
    verder gaan
    onderweg in een ander leven

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
18 december 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief