Afscheid

Met deze blog neemt John, na 22 blogs, afscheid als blogger op ‘MijnKerk.’ Afscheid hoort bij het leven. Met afscheid nemen raak je iets kwijt. Er komt echter ook ruimte voor iets nieuws.

Schrijven helpt

Ik startte met het regelmatig schrijven van blogs tijdens een zeer intense periode van mijn leven. Mijn blogs hierover besloot ik te delen op Facebook. Ik zocht daarbij naar een manier van schrijven over wat mij bezig hield waarbij ik zoveel mogelijk rekening hield met de privacy van de andere betrokkenen. Deze blogs werden door iemand van mijn kerk in Spijkenisse erg gewaardeerd en zij vroeg mij om te gaan bloggen voor ‘MijnKerk.’ Dit vroeg ook een bepaalde stijl van schrijven. Het diende passend te zijn voor de ‘lezers’ van MijnKerk. Dit bloggen heb ik met veel plezier  gedaan. Het was helpend voor mijzelf en ik meen dat  er ook lezers zijn geweest die er iets aan hebben gehad.

Bloggen inspireert

Ik ga door met bloggen. Deze zullen een plek krijgen op mijn eigen website van Sasinerga. Ik hoop er anderen mee te inspireren. Uit onderzoek blijkt dat mensen van elkaar leren wanneer we onze levensverhalen met elkaar delen. Verhalen over belangrijke thema’s in het leven hebben we immers allemaal.

Afscheid nemen is zo bijvoorbeeld een belangrijk thema in levens van mensen. Afscheid nemen van anderen, maar ook afscheid nemen van aspecten van onszelf. Om zo verder te kunnen gaan met nieuwe aspecten in ons leven. Natuurlijk nemen we de voorgaande versies van ‘onszelf’  altijd mee in de ‘nieuwe versie.’

Leren van het leven

In mijn eigen leven zijn er aspecten waar ik echt afscheid van heb genomen. Er zijn ook dingen waar ik nog afscheid van zal nemen. Sommige aspecten zijn makkelijk om los te laten. Van andere elementen zijn neem ik minder makkelijk afscheid. Zoals mijn eeuwige hang en verlangen naar ‘harmonie.’ Hoe belangrijker mensen voor mij zijn, hoe meer ik bereid ben om concessies te doen aan wat ik wil en doe. Mijn denken en voelen te negeren. Mij te richten op ‘het goede’ en mijn ogen te sluiten voor het donker. Wat mij sterkt en helpt in dit proces is mijn kernkwaliteit om te zoeken naar -meer- balans in mijn leven. Misschien zit dit wel in het feit dat ik een weegschaal ben … Met afscheid nemen raak je altijd iets kwijt. Maar er komt ook meer ruimte voor iets anders. Een nieuw begin.

4 reacties op “Afscheid
  1. Mar schreef:

John, De laatste paragraaf begrijp ik heel goed. Ik heb een geweldige kringloopwinkel gevonden waar ik voor een prikkie de meest interessante boeken vind. Bv jezelf en de ander, grenzen in menselijke relaties, moeilijk maar de moeite waard. Ik denk dat de comp. voor mij niet zo’n goed iets is. Met de nieuwe weg van mijn kerk en het afscheid van mijn favo bloggers haak ik af. Proberen uit te vogelen wat nou echt heilzaam is voor mij. Ik negeer denken en voelen te veel. Er is veel te leren in een leven.. het ga je goed en wellicht stem ik me af en toe eens af op je website voor een blog!

• John Sas schreef:

Dag Mar. Ik vond het leuk dat je steeds de moeite nam om te reageren op mijn blogs. Ik heb dit ook als stimulerend ervaren. Ik wens je alle goeds en zegen voor de toekomst en wellicht komen we elkaar weer eens tegen. Via een blog of live. Warme groet voor nu, John

2. Marijke Bezemer van Doorne schreef:

Beste John. Ik heb de site bezocht. Elke dag neem je afscheid van de dag die is geweest. Balans in je leven is een spannend proces. Het kan zo maar zijn dat je behoorlijk uit evenwicht raakt . In je eentje kan je het niet stabiliseren ook al denk je van wel en dan ervaar je wat een onverwachte helpende hand je kan helpen weer evenwicht te vinden. Je leven weer kunnen oppakken. Weer onder de mensen kunnen zijn. Zonder angst van krampachtig afvragen kan ik wel iedereen binnen laten zonder afspraken wat wel en niet kan voor iemand binnen komt. Het is gelukt de deur staat weer open en dat had ik echt niet voor mogelijk gehouden.

• John Sas schreef:

Dank voor je reactie Marijke. Zo te lezen heb ook jij het nodige mee gemaakt in je leven op het gebied van afscheid nemen. Ik vind het fijn om te lezen dat je je het vermogen hebt om de deur weer open te zetten voor anderen. We hebben anderen nodig. Stephen Covey schreef in zijn bestseller dat wij als mens afhankelijk geboren worden. Dat we daarna het proces doorlopen om onafhankelijk te worden. Maar daar blijft het niet bij. De volgende stap is naar wederzijdse afhankelijkheid. Wat we daar voor nodig hebben is open te staan voor de ander. Dat is ons ‘mens-zijn.’ Samenzijn met anderen. Het vormen van een ‘tribe’ zoals hier momenteel zo veel over geschreven wordt. Samenleven met anderen haalt ons soms uit balans. Hoe mooi is het om samen met anderen ook weer balans te vinden. Ik wens je alle goeds!