‘Al dat gedoe eromheen voor pleegzorg voor je kind, dat nekt je echt´

Als je al je energie wilt geven aan pleegzorg voor je kind, dan wil je toch niet je energie moeten verliezen aan al het gedoe om die zorg mogelijk te maken? Mijn nicht Marjon nam een pleegzoon op in haar gezin met een dochter en een zorgbehoevende pleegdochter. Dag en nacht heeft hij zorg nodig. ‘Aeron is eigenlijk op elk moment in levensgevaar. Hij loopt continu het gevaar dat hij stikt,’ zo vertelt Marjon, pleegmoeder van de 6-jarige Aeron in het tv-programma De Monitor vanavond (NPO2, 21.25u). Ze doet die zorg met liefde. Maar ‘dat gebedel om geld is echt stressvol.’
Tekst gaat hieronder verder

In de tijd dat Marjon Aeron verpleegt heb ik nogal wat verhalen op Facebook voorbij zien komen over waar ze allemaal tegen aanloopt. ‘Ook dat nog’ van vroeger is er niets bij. En inderdaad, zo voelt het ook: ook dat nog! Heb je niet al genoeg aan je hoofd?

“De telefoon gaat op zaterdagochtend…..
“Goedemorgen mevrouw. Ik kijk uw bestelling van stomamateriaal na en zie dat u, zoals we dat noemen, boven de norm bestelt.
-oh?
“Ja, u bestelt meer materiaal dan is begroot.”
-oké, dat komt waarschijnlijk doordat mijn pleegzoon meervoudig gehandicapt is en door zijn bewegelijkheid en zijn huidproblemen moeten we de materialen vaker vervangen. De arts heeft hierover al een verklaring naar jullie opgestuurd.
“Ja, die hebben wij ontvangen. Maar per 1 september doen we niks meer met die verklaringen”
-waarom niet?
“Ja, de arts kan wel vinden dat u meer materiaal nodig hebt, maar hij hoeft niet te betalen, he? Haha”
-als wij de stomamaterialen niet op tijd vervangen krijgt hij grote buikwonden. Hiervoor zijn we al een aantal keer in het ziekenhuis beland.
“U kunt nog wel onbeperkt wondzalf en gazen bestellen want die hebben geen bestelplafond”
-Dus als ik het goed begrijp mogen we de komende weken geen stomaplakken meer bestellen. Zonder stomamateriaal heeft hij binnen een half uur wonden. We moeten dus wonden laten ontstaan en deze vervolgens onbeperkt verbinden met jullie verband?
“Ja, als u het zo zegt…… Het is bijna oktober, dan kan ik weer……eh….”
-kunt u dan 1 vrachtwagen wondverband bezorgen?
“Ja, nee, zo werkt dat niet. Het moet wel in redelijkheid, mevrouw…..”
-😭”

Of deze:

“Brief van de leerplichtambtenaar. Mijn meervoudig gehandicapte pleegzoon functionerend op het niveau van een kindje van 7 maanden MOET ZELF een motiveringsbrief schrijven waarom hij denkt vrijstelling te moeten krijgen van de leerplicht. Er moet een verklaring bij van zijn huidige school, én een werkgeversverklaring (met n bewijs dat hij minimaal 20uur per week werk heeft).
Zonder deze verklaringen wordt de aanvraag niet in behandeling genomen.
Tuurlijk. Gaan we regelen😩”

Marjon heeft uiteindelijk creatief ‘voldaan’ aan de eisen van de leerplichtambtenaar:

Wetgeving niet goed afgestemd

Achter deze treurige incidenten gaat een patroon schuil waarin de wetgeving niet is afgestemd op de kinderen die de zorg nodig hebben. ‘Aeron valt eigenlijk onder drie wetten’, vertelt Marjon mij. Nou, zie dan maar eens een beroep te doen op zorg en vergoeding daarvoor. Dan gaan instanties naar elkaar wijzen. En zit jij met onvervulde zorg en middelen die je nodig hebt, maar niet vergoed dreigen te worden, zoals het stomamateriaal. Maar ook mensen die zorg geven die onder één wet valt, blijken veelvuldig gedoe te hebben om die zorg geleverd en vergoed te krijgen.

De wet is er voor mensen

Ik moet denken aan de verhalen over Jezus die mensen geneest op de sabbat. Dat is de rustdag, waarop je niets mag doen. Hij wordt erop aangevallen door de religieuze leiders. ‘Wat zijn jullie schijnheilig’ zegt Jezus. ‘Want je koe of je ezel geef je wel te drinken op sabbat.’ Op een ander moment eten leerlingen van de korenvelden langs de weg. Ook op de sabbat. Dat is oogsten, dus werken. ‘Kijk nou! Waarom doen uw leerlingen iets dat op sabbat verboden is?’ En toen zei Jezus: ‘De sabbat is gemaakt voor de mens. De mens is niet gemaakt voor de sabbat.’
En zo is het: de mensen zijn er niet voor de wetten, maar de wetten zijn er voor de mensen. En als mensen het onderspit dreigen te delven onder de wetgeving die niet voldoet of het te moeilijk maakt, dan gaat het niet goed. Ik ben heel benieuwd naar de uitzending vanavond, en het antwoord van de minister.

Herken jij dit verhaal? Maak jij ook dit soort ‘gedoe’ mee in de zorg die je geeft, nodig hebt, of in je omgeving gegeven ziet worden? Wat doet dat met jou?

De Monitor, dinsdag 9 oktober om 21.25 uur op NPO2

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
9 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief