Alle hamsters zijn familie – wij ook

Mijn huis is zo ongeveer een halve dierentuin. Met mij leeft onder andere hamster Mistral. Ze heeft iets van een wervelwind als ze door de kooi raast.

Allemaal familie

Ze is een goudhamster, een Syrische goudhamster. Ze heeft Syrische voorouders. De overlevering vertelt dat in 1930 een twee meter diep nest werd opgegraven bij het Syrische Aleppo. Uit dit nestje werden een groot aantal nakomelingen gefokt, waarvan de eerste hamsters in 1931 naar Engeland werden gestuurd. Deze hamsters zijn de voorouders van bijna alle goudhamsters die daarna gefokt zijn. Alle goudhamsters zijn dus familie van elkaar. Ook mijn vorige hamsters Trimmer, Grommer, Glibber, Kanjer, Wolfje. Allemaal familie.

Wat voor goeds kan er uit Syrië komen? 

Ik vind het een mooi idee, dat die paar lieve kleine beestjes zich over zoveel huizen hebben verspreid. Met hun aaibaarheid, hun ‘hamsteren’ en hun gekke acrobatische kunsten. En dat ze uit Syrië kwamen. Het land ligt nu in puin. Verscheurd door een oorlog van zoveel groepen tegen elkaar. Terwijl er uit dat land zoveel goeds de wereld in is gekomen. De oudste christengemeenschappen leefden daar. Daaruit vertrokken de eerste zendelingen met hun verhalen over Jezus. Veel cultuur is er uit die streek aan ons gegeven. En nu komen er weer mensen. Die doen geen acrobatische kunstjes zoals goudhamsters en zijn minder ‘aaibaar’ voor ons omdat ze ‘anders’ zijn. En ze geven sommigen het gevoel dat zij alles hamsteren.

Familieverhalen

Voor mij zijn deze mensen ‘familie’. Een klein aantal mensen kwamen eeuwen geleden uit die streek verhalen van het geloof vertellen. En die verhalen over liefde en wat voor bijzondere dingen dat teweeg kan brengen veranderden ons leven. Ik bid dat die familieverhalen steeds weer kleine stukjes liefde mogen brengen in al onze huizen. Zodat mensen er wat aaibaarder van worden. Omdat we elkaar als familie gaan zien.

Inspirerende dieren

Door welk dier word jij geïnspireerd? Welk dier laat jou iets van het leven of je geloof zien dat je belangrijk vindt?

7 comments on “Alle hamsters zijn familie – wij ook
 1. Avatar Marina schreef:

  Bijen en mieren omdat ze zo ongelooflijk ijverig zijn, koeien, ze maken zich niet druk om niks en ogen zo tevreden en kunnen heel blij zijn als ze in de wei mogen, katten die passen zich zo aan en soms duurt dat heel lang voor je hun vertrouwen wint maar als je ze de tijd geeft, vrienden voor het leven..de vogels die zo druk hebben om hun kroost te verzorgen, honden die hun baas zo graag plezieren en hun best doen

 2. Avatar Lineke schreef:

  Wat een kooi verhaal erbij! Dank je.
  Zelf ben ik niet zo van huisdieren, maar ik mag ze graag zien en horen, de dieren in de wei, de vogels…
  Ze moeten vooral vrij zijn..zich vrij voelen..koeien die de hele dag in een stal staan vind ik vreselijk, vogels in een kooitje net zo en zo vind ik het met alle dieren…

 3. Avatar kleeblatt schreef:

  Mooi verhaal dominee Grevink, ik zelf vind schilpadden interessant omdat ze zo heerlijk langzaam zijn, en oud worden. Groetjes van Maria.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
13 juli 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief