MENUMENU

Alle hamsters zijn familie – wij ook

Mijn huis is zo ongeveer een halve dierentuin. Met mij leeft onder andere hamster Mistral. Ze heeft iets van een wervelwind als ze door de kooi raast.

Allemaal familie

Ze is een goudhamster, een Syrische goudhamster. Ze heeft Syrische voorouders. De overlevering vertelt dat in 1930 een twee meter diep nest werd opgegraven bij het Syrische Aleppo. Uit dit nestje werden een groot aantal nakomelingen gefokt, waarvan de eerste hamsters in 1931 naar Engeland werden gestuurd. Deze hamsters zijn de voorouders van bijna alle goudhamsters die daarna gefokt zijn. Alle goudhamsters zijn dus familie van elkaar. Ook mijn vorige hamsters Trimmer, Grommer, Glibber, Kanjer, Wolfje. Allemaal familie.

Wat voor goeds kan er uit Syrië komen? 

Ik vind het een mooi idee, dat die paar lieve kleine beestjes zich over zoveel huizen hebben verspreid. Met hun aaibaarheid, hun ‘hamsteren’ en hun gekke acrobatische kunsten. En dat ze uit Syrië kwamen. Het land ligt nu in puin. Verscheurd door een oorlog van zoveel groepen tegen elkaar. Terwijl er uit dat land zoveel goeds de wereld in is gekomen. De oudste christengemeenschappen leefden daar. Daaruit vertrokken de eerste zendelingen met hun verhalen over Jezus. Veel cultuur is er uit die streek aan ons gegeven. En nu komen er weer mensen. Die doen geen acrobatische kunstjes zoals goudhamsters en zijn minder ‘aaibaar’ voor ons omdat ze ‘anders’ zijn. En ze geven sommigen het gevoel dat zij alles hamsteren.

Familieverhalen

Voor mij zijn deze mensen ‘familie’. Een klein aantal mensen kwamen eeuwen geleden uit die streek verhalen van het geloof vertellen. En die verhalen over liefde en wat voor bijzondere dingen dat teweeg kan brengen veranderden ons leven. Ik bid dat die familieverhalen steeds weer kleine stukjes liefde mogen brengen in al onze huizen. Zodat mensen er wat aaibaarder van worden. Omdat we elkaar als familie gaan zien.

Inspirerende dieren

Door welk dier word jij geïnspireerd? Welk dier laat jou iets van het leven of je geloof zien dat je belangrijk vindt?

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars