Alleen maar om te dopen

Christian is uitgenodigd voor een doopfeest in het Franse dorpje waar hij woont. Maar als hij om 10.00 uur klaar zit in de kerk is er geen dopeling of familie te bekennen. Wat nu...

Het nichtje van mijn buurvrouw wordt gedoopt. Zij wonen ook in ons Franse dorpje en wij zijn uitgenodigd voor het heuglijke feit. Na de dienst zullen we met zestig mensen eten in de feestzaal van het dorp. Iedereen neemt cadeautjes mee en is op z’n paasbest gekleed.

Hersenvliesontsteking

Ik ken de ouders van Lily vrij goed en ik weet dat pa niets moet weten van de kerk en God. Dit is niet zonder reden: hun zoontje, toen twee jaar, is enkele jaren geleden overleden aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. Hij heeft nu de stellige overtuiging, dat God niet kan bestaan, anders was dit niet gebeurd. Tja…

Ik ben dan ook heel verbaasd dat Lily gedoopt wordt, dat haar ouders gaan beloven om Lily op te voeden volgens de richtlijnen uit de bijbel. Mijn buurvrouw zei al dat ik me er, qua religie, niet teveel van moest voorstellen. Dopen hoort erbij net als een verjaardag.

Mijn verbazing zal wel komen omdat ik een ‘oude calvinist’ ben

Alleen dopen

De betreffende zondag ben ik er helemaal klaar voor om de mis bij te wonen. Ik zit om 10.00 uur in het oude kerkje. Maar waar ik ook kijk, ik zie geen Lily, noch haar ouders, noch mijn buurvrouw.
Ik begin mij zorgen te maken, heb ik me dan in de datum vergist? Maar na de mis, komen ze allemaal binnen. Met een noodtempo wordt Lily gedoopt en de belofte uitgesproken. Daarna met z’n allen naar de feestzaal.

Pa en ma moeten hartelijk lachen als ze horen dat ik bij de mis ben geweest, ze kwamen alleen maar om te dopen…

3 comments on “Alleen maar om te dopen
 1. Avatar Reinder Koornstra schreef:

  Met twee katholieke kleindochters en een heel stel katholieke neefjes en nichtjes, is de vluchtigheid van de ceremonie wel bekend. Maar dat is het in een protestantse dienst ook, als je de doopplechtigheid uit de dienst zou halen. Dát was natuurlijk ook het misverstand hier, waar de doop aansluitend op de mis plaatsvond. Dat is meestal niet zo!

 2. Avatar Adrie Stemmer schreef:

  Mooi beschreven Christian. Heb je de ouders later nog gesproken? Ik ben wel benieuwd wat het ritueel voor hen betekent.

  • Avatar Christian Wisse schreef:

   Dag Adrie, dank voor je reactie. Ik heb zeker later nog gevraagd naar de motieven van de ouders, maar die zijn er eigenlijk niet. Althans alleen in trant van: iedereen doet het, het hoort zo,. Toen ik vroeg of ze hun kinderen een christelijke opvoeding gaan geven , antwoorden de ouders dat ze dat niet wilden, maar als ze uit zichzelf naar bijbelles zouden willen, dat ze dan wel mochten gaan. Ik geloof dat mijn buurvrouw gelijk had toen ze zei dat dopen net zoiets als verjaardag vieren is, iedereen doet het, het hoort er gewoon bij.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 juli 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief