Als het beelden stormt…

Uit lijfsbehoud loop ik drie keer per week een paar uur, in de heuvels rondom ons dorp, samen met Louise, onze jackrussel van 5 maanden. We lopen niet op de gebaande paden, maar gaan de bossen in, steken weilanden over, beklimmen heuvels, terwijl mijn gedachten alle kanten opvliegen.

Zo moest ik laatst, tijdens het wandelen, opeens denken aan de buurvrouw uit mijn kindertijd, ze had 17 kinderen, die allemaal vernoemd waren naar bijbelse profeten. Zo hoorde je vaak: “Habakuk, Amos en Obadja, binnenkomen…douchen” of: “Jeremia, blijf uit je neus”. Volgens sommige mensen had onze buurvrouw last van godsdienstwaanzin.

Brede en smalle weg

Ondertussen ontdekte ik een smal pad dat omhoog leidde, het was steil, met veel losse stukken rots en geen beschutting tegen de hete zon.
Prompt gingen mijn gedachten naar de tekening die boven het bed van mijn ouders hing: “de brede en de smalle weg”. Als kind vond ik die smalle weg maar saai en moeilijk.
Ik bedacht mij hoe de religieuze beelden uit je kindertijd blijven rondspoken. Want zie ik, nu, onderweg een hert wegrennen, denk ik steevast aan psalm 42.

Beelden vaarwel zeggen

Sommige beelden heb ik voorgoed vaarwel gezegd: God is niet langer een gewichtsloze meneer op een wolk. Ik denk niet meer bij elke postduif aan de Heilige Geest. En sinds we in een gebied wonen, waar de slang voorkomt, is deze verworden van een duivels monster tot een schuw diertje, dat graag in de zon ligt, maar snel wegschuifelt als wij in de buurt komen. Laat staan dat hij in fruit handelt.

Halverwege hield het paadje op en bleven er alleen nog rotsen over, weifelend klauterden Louise en ik verder naar de top.

Bovenop bevond zich een bos. Daar, zat onder een boom, met tientallen schapen om hem heen:……. de herder.

Ik ben bang dat ik toch meer op mijn buurvrouw lijk dan mij lief is.

Welke (gods)beelden uit je jeugd wil jij achter je laten en welke neem je graag me?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
24 september 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief