Als het buiten donker is…

Als ik de woonkamer in loop en een groot donker spiegelend raam op me af komt, dan is het eerste wat ik doe, de gordijnen dichtdoen. En ook meld ik het even aan de rest van mijn huisgenoten: ‘Zodra het buiten donker is, kunnen de gordijnen dicht hoor!’

Door het donker haasten

Als het buiten donker is, dan fiets ik net even wat harder dan midden op de dag. Ik haast me door het donker. Waarom ik dat doe, weet ik niet heel goed. Als mijn dochter alleen naar huis fietst, in het donker aan het eind van de middag, voel ik die haast ook. Ik probeer het dan te negeren. Ik weet best dat ik dan ongerust ben. Hoe veel fijner is het zaterdagochtend als de zon al op is, om haar op haar fiets te zien springen en ze door gevaarlijk verkeer heen richting stad vertrekt?

Donker verjagen

Toch heeft donker ook iets fijns. Mensen zoeken elkaar op. Willen het knus en gezellig maken. Ikzelf drink heel veel mokken hete thee en koffie met kaneel. Ook heb ik de neiging om warme appeltaart te bakken en me te storten op heerlijke ovenschotels. En natuurlijk steek ik graag kaarsjes aan, soms als gebed, maar heel vaak gewoon voor de gezelligheid. Want dat doet licht: licht verjaagt het donker en maakt het gezellig. Of veilig zo je wil. In de bijbel kun je ook lezen dat licht sterker is dan donker. Zelfs als je de bijbel nooit leest of er weinig waarde aan hecht, zul je weten dat dat waar is. Licht geeft hoop. In een donkere kamer waar slechts 1 kaars brandt, zal ieders aandacht naar dat vlammetje gaan. Zo sterk is het.

December

Met dat licht dat dat donker verjaagt, halen we dus gezelligheid in huis. Bij ons thuis is de zin in december nu al erg groot. Halsreikend kijken we uit naar de komst van Sinterklaas. Er zijn al meerdere verlanglijstjes gemaakt, surprises bedacht en subtiele en minder subtiele hints rond de lootjes gegeven. Direct op 5 december volgen  de sneeuwbollen, adventskalenders en prachtige kerstverhalen met een boodschap over hoop.
Bij ons thuis is december een donkere maand vol gezelligheid. Een maand om naar uit te kijken.

Als het buiten donker is…

Ik weet dat het niet voor iedereen zo voelt, maar ik wens het iedereen wel toe. Als het buiten donker is, mag je binnen blijven en een lichtje aandoen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
6 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief