Als het voor jou geen lente is

Heerlijk hè, die verrukkelijke lente? In Nederland zijn we gezegend met vier seizoenen waarin de natuur een complete metamorfose krijgt. De lente is toch wel het seizoen waar je vaak het vrolijkst van wordt. De natuur laat zich weer zien, alsof de bloemen voor het eerst weer uit de grond komen. Alsof alles voor de eerste keer gebeurt.

Vaak worden de seizoenen van het jaar vergeleken met de seizoenen in je leven. In de zomer van je leven ben je blij en gelukkig, doe je mooie herinneringen op en lijkt alles zo heerlijk onbevangen, net als toen je achttien was. Aan die zomers leek nooit een einde te komen. Soms kan het in je leven ook aanvoelen als herfst, misschien nu wel, nu de klaprozen in hun mooie pracht uit de grond steken. Iedereen om je heen is blij en gaat spontaan de ramen wassen en de tuin lenteklaar maken, maar jij hebt nergens puf voor. Je kunt je bijvoorbeeld neerslachtig voelen als jij niet voelt wat de rest voelt. En de verleiding is dan ook groot om jezelf nog meer de put in te praten, omdat je niet mee kunt doen.

Beerput

Gun jezelf wat tijd hierin, want de herfst is er niet voor niets. De herfst kan een rusttijd betekenen; om je gedachten te ordenen, om dingen te verwerken die zijn gebeurd. In de bijbel staat dat je al je zorgen aan Hem kunt overgeven. En dat Hij je daarna zal vullen met een vrede die geen mens ooit gekend heeft. (Filippenzen 4:8,9, Bijbel in gewone taal). Andere vertalingen hebben het over een vrede die alle verstand te boven gaat. Die vrede, wie wil dit nou niet? Maar om die vrede te krijgen zul je eerst door die pijn heen moeten. Die zorgen en alles wat je zo naar beneden drukt. En om hierbij te komen kan pijnlijk en moeizaam zijn. En eng, want wat gaat er gebeuren als die beerput wordt opengetrokken? En toch is het naar boven halen van die pijn één van de eerste dingen die ook voor genezing kunnen zorgen. Zoals een wond zich eerst moet hebben ontdaan van vuil en pus, voordat-ie kan genezen.

Vanuit de rust

We hopen dat je jezelf toestaat om deze periode van rust te nemen, als jij, nu middenin de lente, jezelf in een herfstperiode waant. Vertraag een beetje, doe alles in een slomer tempo, zoek vrienden op of hulp van een professional of van het pastoraat in een kerk. Het geeft niks als er dan dingen boven komen waar je misschien van schrikt. Bij God ben je hoe dan ook waardevol of je nou veel doet of weinig. Of je nou altijd lacht of bedrukt bent. Zijn liefde is overvloedig, stroomt over.

Gun jezelf om bij Hem tot rust te komen. En wie weet kun je vanuit die rust heel langzaam ook zien wat voor moois er zich om je heen ontspruit, want de lente is elke jaar weer een tijd van verwondering. Van nieuw leven. Van zien hoe prachtig het leven in de natuur in elkaar steekt. Wij geloven dat God de maker, de schepper, de bedenker van dit alles is. Dat Hij alles in Zijn hand heeft. Ook jouw leven is waardevol voor Hem.