Als iedereen om je heen kinderen krijgt

Wat is het mooi als mensen een gezin willen stichten. Dat is niet voor iedereen het geval. Sommige mensen zouden wel kinderen willen, maar hebben geen partner. Anderen willen of kunnen geen kinderen krijgen. Weer anderen vinden de tijd er nog niet rijp voor. Wat doe je als iedereen om je heen kinderen krijgt?

Kinderen krijgen hoort bij een levensfase. Misschien zit jij in die fase. Je hebt bijvoorbeeld een partner, een baan, een huis of andere verantwoordelijkheden. Je komt in een andere levensfase terecht. Dat kan even wennen zijn. ‘Echt alles is anders geworden sinds ik een kind heb gekregen’ zei iemand tegen mij. ‘Ik heb nog maar weinig tijd voor andere dingen.’

Over een jaar

Als je iemand kent die kinderen krijgt of kreeg, kan het wennen zijn als je zelf nog geen kinderen hebt. Dat hoort bij deze levensfase. Kern is het accepteren hiervan. Op dit moment is jouw situatie zo dat er van kinderen (nog) geen sprake is. Over een jaar kan het leven er echter weer anders uitzien. Misschien heb je dan een partner gevonden. Of merk je dat je inmiddels zelf toe bent aan kinderen of juist niet. Misschien is het wel gelukt om in verwachting te raken. Of je hebt – als dat mogelijk is – een andere invulling van je leven gevonden waar je betekenis uit haalt.

Betekenis

Dat is het belangrijkste: waar haal jij betekenis uit? Wat maakt voor jou het leven de moeite waard? Geloof en spiritualiteit kunnen daarbij helpen. Er zijn tal van zaken waarin mensen betekenis vinden: reizen, vrijwilligerswerk, vormen van mindfulness, vrienden, familie en ook kinderen. Dat hoeft niet voor iedereen gelijk te zijn. Het vinden van betekenis is voor iedereen persoonlijk en hangt af van wat je nodig hebt en belangrijk vindt. Je kunt je beter richten op betekenis vinden in je leven, dan op wat een ander wel of niet heeft (in geval van kinderen: krijgt).

In wat voor levensfase zit jij? Merk jij dat mensen om je heen kinderen krijgen? Hoe is dat en waar haal jij betekenis uit?

 

One comment on “Als iedereen om je heen kinderen krijgt
  1. Avatar Mar schreef:

    Het verlangen naar kinderen is denk ik een natuurlijk verlangen dat veel mensen hebben. Mocht dat om wat voor reden dan ook niet gaan dan kun je daar wel een poos mee bezig zijn om dit te verwerken.

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Blog
2 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief