MENUMENU

Als ik geen liefde heb…

Als ik eerlijk ben, houd ik van preken. Het staat op een gedeelde eerste plaats als het gaat om mijn favoriete taken als gemeentepredikant. Ik vind het heerlijk om een dienst voor te bereiden, een preek te schrijven en vervolgens ook te houden. Ik kan er mijn hele ziel en zaligheid in kwijt. Op zich is dat ok. Al is er wel een valkuil.

Wisselwerking

Een preek mag nooit een kunstje of een geoliede rede worden. Een preek ontstaat in een intensieve wisselwerking tussen het verhaal van de Bijbel en ons verhaal. Anders gezegd: een preek die niet geworteld is in mijn liefde voor God én voor de mensen zal niet z’n doel bereiken.

Vandaar dat ik zo af en toe graag onderstaande tekst in een dienst voorlees. Als een waarschuwing, in ieder geval voor mij zelf………..

 

Ik hoop dat je onderstaande tekst net zo mooi vindt als ik ‘m vind:

Love is all

Al kon ik nog zozeer
in prachtige preken
mijn redes afsteken
en wist wijze woorden op ieder gebied
maar had de liefde niet
dan was het toch meer
wat trommelgekletter
gezwets en geschetter
had ik de liefde niet.

Al blies ik trompet
hoog van de toren
al zong ik in koren
de sterren van de hemel, het hoogste lied
maar had de liefde niet
dan klonk het toch net
als toeters en bellen.
Ik had niets te vertellen
had ik de liefde niet.

Zonder liefde ben ik nergens
zonder jullie stel ik niets voor.
Had ik jullie niet bij me
dan ging ik er aan onderdoor.
Want liefde is echt
en liefde is aardig
is open, oprecht
en eerlijk, rechtvaardig.
‘t Is liefde die ziet
hoe opnieuw te beginnen
die ieder verdriet
ook de dood kan overwinnen.

3 reacties op “Als ik geen liefde heb…
 1. Truus. schreef:

  Wat een hart verwarmde tekst dit moeten we meer doen de liefde beschrijven mijn idee het haalt de saaiheid van hoe een preek soms overkomt gelijk weg dit zou voor mij in een viering van welke religie ook verteld moeten worden.
  Hartelijk Dank Antje en een Gezegend Weekend.
  Truus.

 2. Bernard van Delft schreef:

  Dat is niet de passie preken, maar met passie preken 🙂

 3. Mar schreef:

  Het is zeker zaak om steeds te toetsen of een mens handelt uit liefde of iets anders..

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
14 januari 2017
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars