Als ik kan dromen van een land…

Mooie muziek op vrijdag: vredevolle muziek. De beelden van een aanslag staan op mijn netvlies. Geweld is iets wat waarschijnlijk bij onze menselijke aard hoort, maar het went nooit. Gelukkig. Want ik geloof dat we allemaal het liefst vrede willen. Vrede op straat, vrede in ons huis en vrede in ons hart.

Daar hoort ook bij dat we ons niet banger moeten laten maken dan nodig. ‘Keep calm, carry on’, is het motto. De aanslag in Parijs is volgens mij dan ook niet iets van een hele religie, de Islam, maar een daad van mensen die hun geloof op een bepaalde manier opvatten.

Ik loop graag door de wereld met vrienden en vriendinnen die andere ideeën hebben over geloof en levensbeschouwing. Verschillen maken on wijzer. Juist omdat we anders tegen dingen aankijken en elkaar daarover kunnen bevragen, komen we verder. Bewaar de vrede in je hart, dan hoe je niet wezenlijk bang te zijn voor anderen. En zeker hoef je anderen dan niet de mond te snoeren.

Laten we genieten van de verschillen binnen die ene mensheid die we vormen.

We zijn allemaal verschillend als mens, we denken verschillend, we geloven verschillend, we houden van verschillende soorten muziek, maar wat we delen zijn twee dingen:
We zijn één mensheid
En we hebben allemaal liefde nodig.

Ik hou van de muziek van Elvis Presley, als jongetje van 11 leerde ik hem kennen toen hij doodging. Maar zijn muziek begon toen juist voor mij te leven en op 8 januari 2015, 80 jaar, na zijn geboorte vierde ik dat als dominee op de plek waar Elvis en ik ons thuisvoelen: in  de kerk.
Want Elvis wist God is Liefde en de Liefde is God.

In 1968 waren er grote zorgen: dominee Martin Luther King had een droom en werd vermoord.
Elvis zong toen: ‘If I can Dream of a better land where all my brothers walk hand in hand why vcan;t that dream come true.’
Ik zeg:
Als ik kan dromen van een Nederland, waar alle mensen, moslims, christen, humanisten, atheïsten, samen wandelen hand in hand, met verschillen, Goddank, maar met liefde, laat dan die droom uitkomen!
dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl
(beluister ook  mijn preekje in KRO’s radioprogramma de Staat van Stasse)