Als je haar maar goed zit

Het was alweer een tijdje geleden. Voor mijn gevoel een maandje of twee. Maar toen ik via de app een afspraak maakte, bleek ik in juni voor het laatst te zijn geweest. Hoogste tijd om weer eens in de spiegel te kijken. De spiegel van de kapper.

Ik wacht te lang

Sommige mensen (misschien wel heel veel) zijn zo inventief om direct nadat ze geweest zijn, weer een volgende afspraak te maken. Meestal vergeet ik dat. Vandaar dat het dan soms te lang duurt en ik pas weer een afspraak maak als mensen nieuwsgierig vragen of ik mijn haar weer laat groeien.

De eerste keer

De allereerste keer dat ik naar de kapper ging, was ik een jaar of 16. Daarvoor knipte mijn moeder de puntjes en de pony. Ik had lang, blond haar tot op mijn middel en dat mocht er niet af. Dat vond ikzelf, maar ik werd daar ook regelmatig door mensen in mijn omgeving op gewezen. Omdat ik toch graag wat anders wilde, koos ik voor permanent. (Jahaa, dat was toen écht mode).

Het was de eerste keer bij de kapper en direct ook een hele middag, want dat duurde best lang die enorme bos haar in de krul krijgen. Het was vlak voor kerst en ik weet nog steeds dat For America van RED BOX dé hit was, want dat nummer werd elk uur gedraaid en heb ik dus een aantal keren gehoord. Het is nog altijd een favoriet nummer, zeker omdat het herinnert aan een mooie tijd.

Feel Good

Want wat voelde ik me goed. Niet alleen doordat ik bij de kapper was geweest, maar omdat het als het ware symbool stond voor hoe ik me toen voelde.  Tijd voor verandering op vele gebieden en daarbij dan een bijpassend kapsel.

Deze week bedacht ik me, dat dat wel vaker het geval is als ik naar de kapper ga of ben geweest. Dat superlange haar werd in de loop der jaren steeds korter en een aantal jaren geleden besloot ik dat het tijd werd voor superkort: tondeuse erover. Dat past nu bij mij. Maar als het een tijdje niet goed gaat, besteed ik er geen aandacht aan en kan het dus zomaar gebeuren dat het langer wordt. Tè lang, naar mijn idee.

Goede doelen kapper

Dezelfde middag zag ik een filmpje voorbijkomen over een Amerikaanse celebrity kapper. Een filmpje van kerst vorig jaar, toen hij een actie hield voor daklozen. Hij knipte gratis hun haar om ze een goed gevoel te geven. Ik begreep hun verheerlijkte reacties onmiddellijk. Wat een fantastische vorm van naastenliefde. Of je haar goed zit, is misschien niet het belangrijkste in het leven en ook niet absoluut noodzakelijk om te overleven. Maar het kan zo goed voelen als er even aandacht aan wordt besteed.

Ik fietste in ieder geval weer met een heel goed gevoel naar huis. Niet alleen omdat ik weer zo gezellig had bijgepraat met de kapster. Ook omdat het een klein beetje mijn gevoel symboliseert. Ik ben natuurlijk wel weer vergeten om een afspraak te maken voor over een week of zes. Helpen jullie me herinneren? Dan is het trouwens bijna kerst. Zal ik er dan een kleurtje in doen?

 

Celeb Barber Cuts Homeless Hair

This celebrity barber gives free haircuts to the homeless.

Posted by INSIDER on Tuesday, 26 December 2017

4 comments on “Als je haar maar goed zit
  1. Avatar Marjon schreef:

    Lieve Marleen wat heerlijk herkenbaar weer. Ik ben net gisteren weer bij de kapper geweest.Voor het eerst na vele maanden waarin de kapper noodgedwongen maar o zo lief bij mij kwam om mijn haardos in fatsoen te houden. Nu ben ik gezegend met het mooiste, gemakkelijkste haar dat een mens zich maar wensen kan, en ook een stukkie langer misstaat niet…. maar het voelt zo heerlijk licht als het weer geknipt is. Ik geniet ook van de wekelijkse douchebeurt, die steeds vaker alleen nog harenwassen is: Schoon haar voelt een stuk lichter dan minder schoon haar. Het is voor mij ook zoveel meer dan alleen maar noodzakelijke hygiëne. Het voelt ook echt alsof de zwaarte van de afgelopen week mee weggewassen wordt. In overdrachtelijke zin een beetje herbeleven van het bijzondere gevoel na mijn doop, nu zo’n 44 jaar geleden: ondergedompeld worden en schoongewassen van zonde weer bovenkomen. Dat gevoel van echt lichter zijn, omdat alles wat belastend werkt weggenomen is.Een beetje van dat gevoel heb ik ook als het toch weer gelukt is om in ieder geval het haar weer “gewoon” onder de douche gewassen te krijgen. ennuh….. die afspraak vlak voor de Kerst…. misschien toch een idee om er nu al aan te denken en in te plannen voor deze ene keer? Op de een of andere manier heeft iedereen rondom die tijd de behoefte aan haaraandacht, en het zou zo jammer zijn als je in dat seizoen ook nog eens vragen als: “leuk” Marleen… laat het groeien te moeten benantwoorden. <3 🙂 xxx

  2. Marleen Marleen schreef:

    Wat een prachtige reactie Marjon.
    Dankjewel

  3. Ik herken het zo goed. Ik vind mijn haar heel belangrijk wat betreft de verzorging ervan. Heb genoeg spullen thuis om het goed te wassen en stylen. Maar naar de kapper gaan… Tja… ik geef mezelf er ook gewoon geen tijd voor eerlijk gezegd. Maar bij mij is het inderdaad ook zo dat ik vaak veel te lang wacht met weer naar de kapper gaan. Ik denk dat het eigenlijk langzaam wel weer een beetje tijd wordt. Maar ja, over een maand staat de kerst voor de deur… Dus ik denk dat ik nog een paar weekjes wacht en dan maar ga haha.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
10 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief