MENUMENU

Als sterren aan de hemel staan…

Aan het eind van het jaar staan allerlei tijdschriften vol met horoscopen, als voorspellingen voor het nieuwe jaar. Vaak kan ik de verleiding niet weerstaan en zoek ik toch even onder mijn sterrenbeeld naar wat het jaar in petto heeft.

Er zijn mensen die dol zijn op dit soort dingen en er zijn er ook heel veel die er bang voor zijn.

Tomtom

Dat het in de sterren te lezen staat dat Jezus is geboren, vind ik een geweldig manier om dit goede nieuws te vertellen aan de wereld. Mensen in de tijd van Jezus reisden op de sterren. Het was hun tomtom. In Nederland zien wij bijna geen sterren meer aan de hemel, zeker als je in de Randstad woont, waar kassen en straatverlichting de sterren doven.

Koning

Als de nacht helder is en er is geen ander licht, dan zal je verbaasd zijn over de enorme hoeveelheid sterren. Je zou er van verdwalen. De mensen, die in het verhaal van Matteüs 2 ‘wijzen’ worden genoemd, zijn niet anders gewend dan hun weg vinden met behulp van de sterren. In een bepaalde nacht zien ze een nieuwe ster aan de hemel omhoog komen, als een teken van een nieuwe koning.
Deze nieuwe koning, die willen ze eren.

Stal

Bijzonder is het hoe God spreekt in de taal van de wijzen. Sterrentaal, dat is de taal die zij snappen. Als er zoiets gebeurt, dan moet er wel een koning geboren zijn! Toch blijkt de koning niet in een paleis geboren te zijn, maar verder op in iets als een stal, of een huis in Bethlehem. Dat het koningskind in een eenvoudig onderkomen is, maakt hen geen ogenblik aan het twijfelen. Hier waar de ster precies recht boven het huis staat, daar moet het zijn!

Nieuwe tijd

Hun rotsvaste vertrouwen op de ster, als een teken waar ze al jaren op vertrouwen, brengt hen op de goede plek. In het huis vinden ze het kind en zijn moeder Maria. Ze geven het koningskind, geschenken die passen bij een koning: goud, wierook en mirre.
Met de wijzen zijn wij als lezers van het verhaal ook het huis mee binnen gegaan. Wij hebben het kindje gezien. Nu kan er een nieuw jaar aanbreken, een nieuwe tijd. Alles wordt anders voor je, als je het kindje gezien hebt. Die boodschap staat ook dit jaar weer in de sterren te lezen.

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars